Werken in het mekka van de tech-industrie

21 juli 2014 om 09:50 door John van Schagen
Werken in het mekka van de tech-industrie

Eén van de grootste technologiebedrijven ter wereld belt met de vraag of je daar in dienst wil treden. Hoe reageer je dan?
De eerste reactie was: eh… ik? Wat moet zo'n groot Amerikaans bedrijf met een knul uit Nederland? Hou het maar op een positieve schrikreactie. Maar ik hoefde er uiteindelijk niet lang over na te denken.

Want even duidelijkheid schetsen, je was al die jaren ondernemer.
Klopt, ik ben betrokken geweest bij twee start-ups. Eerst jarenlang bij Wakoopa, dat is een tool dat precies bijhoudt hoe intensief computerprogramma's worden gebruikt. In 2011 nam ik afscheid, vertrok naar New York en richtte daar met twee compagnons de start-up Karma op. De dienst die dat bedrijf levert is een mobiele hotspot voor dataverbruik. Totdat eind vorig jaar dat telefoontje van Google kwam, een kans die ik niet wilde laten liggen.

Wat doe je daar precies?
Het project waaraan we werken is geheim, daar kan ik dus niks over zeggen. Wel dat er Product manager op mijn visitekaartje staat. Dat is iemand die het werk doet dat niemand anders oppakt. De Product manager is een soort spin in het web, degene die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, productie en marketing van een product.

Over werken op Googleplex bestaan allerlei romantische verhalen over zelf je tijd indelen en ontspannen in de ballenbak. In hoeverre kloppen die?
Die ballenbak is er inderdaad. Net als een zwembad, een fitnesszaal en de zogeheten Nap-pod, een futuristisch ogende stoel waarin je in alle rust kunt werken en slapen. En als je wil, kun je 's middags zelfs meedoen met een potje beachvolleybal. Grappig, is wat veel mensen dan denken. Maar al die faciliteiten hebben wel degelijk een functie. Samen creëren ze een omgeving waar het optimaal werken is, waar mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo heeft Google bijvoorbeeld een dienst om je auto te laten wassen op de campus. Iets dat ik vroeger altijd naast mijn werk moest plannen. Nu dat allemaal voor je geregeld wordt, kun je je helemaal focussen op je werk.

Klopt het dat je zelf mag weten hoe laat je begint?
De werktijden zijn inderdaad redelijk flexibel. Ik ben een beetje van de Hollandse school en hou ervan om rond negen uur te beginnen. 's Morgens vroeg stap ik op mijn fiets richting kantoor, duik ik meestal eerst nog even de sportschool in en ga daarna aan het werk.

Voldoende vrijheid dus, maar je zult toch ook moeten leveren. Is er veel competitie op de werkvloer?
Dat valt eigenlijk ontzettend mee, meer een sfeer waarin collega's elkaar helpen. De eerste weken hier waren natuurlijk een beetje onwennig, je bent dan op zoek naar je plek. Maar dat gevoel ging snel weg, omdat iedereen voor je klaar staat. Het is ook niet zo dat iemand die een succesvol product heeft ontwikkeld hier borstkloppend rondloopt. Er is meer een gevoel van: dat hebben we toch maar weer even mooi mogelijk gemaakt met z'n allen.

Vaak hoor je: in Silicon Valley gebeurt het, daar moet je zijn als ambitieuze tech-nerd. Waar merk je dat aan?
In dit gebied werken heeft inderdaad iets magisch. Nergens in de wereld zijn zoveel knappe koppen in zo'n klein gebied bezig met technologische oplossingen die een enorme impact hebben op het leven van mensen. Iedereen hier is ambitieus, wil vooruit en is de hele dag bezig met nieuwe technologie. Dat zorgt voor een aanstekelijke sfeer waar je vanzelf enthousiast van wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d