NOS moet klaarheid bieden over sportrechten

3 juli 2014 om 07:51 door © 2014 ANP
NOS moet klaarheid bieden over sportrechten

DEN HAAG (ANP) - De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die jaarlijks betaald worden voor het uitzenden van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) heeft dat donderdag laten weten in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias.

De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met de eredivisie. Maar Dekker wil ze toch kunnen bekijken. Hij noemt de geheimhoudingsbepaling ,,onbevredigend''. Het gaat immers om publiek geld. Dekker zal de informatie vertrouwelijk aan Kamerleden ter beschikking stellen.

Elias reageert tevreden op de antwoorden van de staatssecretaris. ,,Nu kan de Kamer de feiten inzien om te beoordelen of er nu wel of niet met belastinggeld gesmeten is. Commerciële omroepen die zich benadeeld voelen, kunnen een klacht bij de toezichthouder (Autoriteit Consument en Markt) neerleggen met steun van de staatssecretaris.''

Elias noemt het verstandig om de mediawet aan te scherpen over wat precies de taak is van de publieke omroep. ,,Dit geeft commerciële omroepen een betere kans op eerlijke concurrentie.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d