Meldingen wildlifecrime slechts topje van ijsberg

14 juli 2014 om 10:02 door Bianca Brasser
Meldingen wildlifecrime slechts topje van ijsberg

Vergiftigde roofvogels, vernielde dassenburchten en beschoten buizerdnesten. Sinds de oprichting van het burgermeldpunt Wildlife Crime, drie weken geleden, kwamen er 24 meldingen binnen van gruwelijkheden tegen in het wild levende dieren in de Nederlandse bossen en natuurgebieden. Hoewel dit gemiddeld neerkomt op ruim één melding per dag, is dit volgens de initiatiefnemers van het meldpunt slechts het topje van de ijsberg.

"Wildlife crime gebeurt in Nederland op grote schaal", zegt Arnoud de Vries van de Friese Milieu Federatie en projectleider van het meldpunt. "Hoe groot dit probleem precies is, weten wij niet. Daarom is dit meldpunt opgericht. Wij zijn er van overtuigd dat het niet alleen om incidenten gaat." De Vries gaat er dan ook van uit dat het aantal meldingen, naarmate het meldpunt bekender wordt, hard zal stijgen.

Hij baseert zich onder meer op onderzoeken en rapporten van roofvogel- en dassenwerkgroepen. "Bij hen komen regelmatig meldingen binnen van vernielde nesten, dode dassen en vergiftigde vogels. Maar deze meldingen en eigen ontdekkingen worden opgespaard en komen vervolgens in een uitgebreid papieren rapport. Een aantal jaren geleden verscheen er een rapport van een vogelwerkgroep over 6500 wildlife-crimegevallen in tien jaar tijd. Dat zijn er meer dan 600 per jaar en dat ging alleen over roofvogels."

De komende maanden zullen provinciale Natuur- en Milieufederaties zoveel mogelijk van dit soort werkgroepen en natuurverenigingen benaderen om hen te wijzen op het digitale meldpunt Wildlife Crime. Naast het wildlife crime-probleem in kaart brengen hoopt De Vries zo ook de daders aan te kunnen pakken. "Direct als er een melding binnenkomt, stuurt een regionale coördinator hier iemand op af. Dat kan een boswachter zijn of iemand van de milieupolitie met opsporingsbevoegdheid. Zo kunnen we ook de motieven van de daders achterhalen."

Naar die motieven kan nu volgens De Vries alleen maar gegist worden, omdat daders nauwelijks gepakt worden. "Het kan doelbewuste opzet zijn, omdat roofvogels misschien als vervelend worden ervaren omdat ze kleinere vogels opeten. Maar het kan ook onwetendheid zijn of pure baldadigheid."

Naast de werkgroepen en verenigingen wil De Vries ook alle burgers oproepen wildlife crime te melden via www.wildlifecrime.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d