Duizenden euro's kwijt aan reiskosten jonge talenten

2 juli 2014 om 10:07 door Bianca Brasser
Duizenden euro's kwijt aan reiskosten jonge talenten

Een kind met talent dat ook nog eens gescout wordt, het lijkt een droom voor vele trotse ouders. Maar dat je als ouder dan ook met allerlei financiële obstakels zoals reiskosten te maken krijgt, dat zien velen volgens Stefan Flos, vader van drie talentvolle dochters, over het hoofd. Net als minister Bussemaker, van wie Flos hoopt dat zij vandaag tijdens een debat over cultuuronderwijs en talentontwikkeling, ook stil wil staan bij de duizenden euro's aan reiskosten die de ouders van deze talenten vaak moeten dragen.

Het leven van Flos veranderde anderhalf jaar geleden drastisch. Zijn drie dochters (nu 14, 11 en 10 jaar oud) wilden wel eens naar een open dag van de Nationale Balletacademie. "Ze zitten al van kleins af aan op ballet en het leek ze leuk om eens een auditie te doen", zegt Flos. "Ik dacht: ja hoor, prima. Waarschijnlijk krijgen we dan een brief thuis met een afwijzing en dan is het klaar."

Het liep anders, al tijdens de workshops die de meisjes volgden op de open dag werden ze er alle drie uitgepikt door scouts. Aangemerkt als mogelijk toekomstige toptalentjes. De oudste twee mochten auditie doen voor de Nationale Balletacademie en werden direct toegelaten. De jongste volgde een oriëntatiejaar en begint na de zomer aan haar eerste jaar. "En dan zit je als ouder plotseling in een mallemolen", zegt Flos. "Je kunt niet tegen je kind zeggen: 'jij mag niet naar die school, we hebben geen geld voor de trein'. Ze dansen vanuit hun hart en het is fantastisch wat zij op de balletacademie leren. Daarnaast is het heel belangrijk dat die talentontwikkeling in een zo vroeg mogelijk stadium begint. We kunnen de opleiding niet uitstellen. Het is nu gaan of helemaal niet."

En dus reizen de drie dochters van Flos elke dag met de trein vanuit Culemborg naar Amsterdam voor onderwijs aan de Nationale Balletacademie. "Die reiskosten bedragen ruim zesduizend euro per jaar", zegt Flos. "En als straks de jongsten ook 12 jaar zijn, wordt dat negenduizend euro. Er is binnen de overheid wel aandacht voor het stimuleren van talentontwikkeling, maar de reiskosten worden vergeten. Terwijl deze zeker 75 procent van de totale kosten bedragen. Ik weet dat mijn situatie met drie talentvolle dochters extreem is, maar andere ouders lopen hier ook tegenaan."

Vandaag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over cultuureducatie en talentontwikkeling. Flos heeft daarom verschillende politieke partijen geschreven om aandacht te vragen voor reiskosten van talentvolle kinderen. "Ik hoop dat zij dit probleem op de agenda kunnen krijgen. Nederland behoort tot de top drie van de wereld qua niveau klassieke ballet. Om dat niveau te behouden zouden er geen financiële drempels door reiskosten moeten zijn. Een ov-jaarkaart voor kinderen aan een DaMu-school (scholen waarbij dans- en muziekopleidingen worden gecombineerd met leren red.) zou de oplossing zijn."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d