Sekswerkers kijken ogen uit op Wallen

25 juni 2014 om 10:37 door Marieke van der Voort
Sekswerkers kijken ogen uit op Wallen

Prostituees uit de hele wereld zijn tot en met vrijdag in Nederland bijeen om te praten over hun gezondheid, weerbaarheid en veiligheid. Metro liep mee over de Wallen en bezocht samen met hen het Prostitutie Informatie Centrum en de Condomerie. "Door alles wat ik heb geleerd, zal ik voortaan vaker veilige seks hebben", lacht transgender Paris uit Zimbabwe.

De buitenlandse sekswerkers kijken hun ogen uit terwijl ze de halfnaakte vrouwen zwoel zien lonken achter de ramen. "Zoiets heb ik nog nooit gezien", giechelt Paris (23). "En dat midden op de dag!" Keitumetse Tosh Legoreng (38) uit Botswana zwaait uitbundig naar één van de vrouwen. Een grote glimlach verschijnt op haar gezicht nadat er is teruggezwaaid. "Raamprostitutie? Nee, dat kennen we in mijn land niet. Maar het lijkt me wel een stuk veiliger dan jezelf op straat verkopen."

In het Prostitutie Informatie Centrum bevestigt oprichtster Mariska Majoor dat. "Achter het raam kun je zelf bepalen wie je binnenlaat. En als er alsnog iets mis dreigt te gaan, kun je op een alarmknop drukken. De veiligheid en keuzes van de prostituee moeten altijd voorop staan", vertelt Majoor, zelf eveneens voormalig sekswerker.

Dat is ook meteen haar belangrijkste boodschap voor de aandachtig luisterende groep. "Pas geleden sprak ik nog een meisje uit Uganda, dat dacht dat ze geen rechten had en nooit klanten durfde te weigeren. Maar prostituees zijn evenveel waard als andere mensen. Zij horen te bepalen of, en zo ja, wat er gebeurt."

Tosh Legoreng knikt. "Helaas zijn sekswerkers in Botswana, en in veel andere landen, vogelvrij. Fysiek en psychisch geweld komt continu voor. Prostitutie wordt in ons land beschouwd als een misdaad. Maar mevrouw Majoor heeft gelijk. Het is moeilijk, maar ook wij moeten voor onszelf opkomen."

Nadat de groep nog enkele schaars geklede dames heeft bewonderd, is het tijd voor een workshop in de Condomerie. "Zijn er echt zó veel verschillende condooms?", roept Paris. "Ik wist niet eens dat er verschillende maten waren!" De sekswerkers krijgen onder meer uitleg over het gebruik van de reguliere condooms, het vrouwencondoom en vingercondooms. Ook mag iedereen allerlei soorten glijmiddel met de handen testen. De groep heeft de grootste lol, terwijl het ondertussen van alles leert over veilige seks.

"Juist dat laatste is ontzettend belangrijk", vervolgt Tosh Legoreng. "In Botswana zijn ruim zes op de tien prostituees hiv-positief. Als de politie je oppakt met condooms, riskeer je een celstraf van drie tot zes maanden. Maar desondanks moeten we veilig blijven vrijen. Gelukkig maak ik me daar, samen met het Aids Fonds, hard voor." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d