Politie vervalste bewijs in de zaak tegen Baybasin

12 mei 2014 om 12:48 door Laura Vialle / ANP
Politie vervalste bewijs in de zaak tegen Baybasin

In de zaak tegen crimineel Huseyin Baybasin, die tot levenslang veroordeeld is voor moord, gijzeling en drugshandel, blijkt bewust bewijs te zijn vervalst. De politie en het Openbaar Ministerie zouden de tapgesprekken hebben gemanipuleerd om Baybasin achter tralies te krijgen. De afgeluisterde gesprekken blijken onjuist vertaald en er zouden delen uit het gesprek zijn geknipt om de context te veranderen. Zo staat te lezen in het boek Verknipt Bewijs van Ton Derksen dat maandag gepubliceerd is.

Al tijdens de rechtszaak in 2002 ontstond er twijfel over de betrouwbaarheid van de tapgesprekken, maar zowel de Hoge Raad als het gerechtshof concludeerden dat er geen sprake van manipulatie was. In 2009 ontstond opniew discussie over de gebruikte bewijzen. Hooglereraar computerveiligheid Bart Jacobs constateerde dat er een aantal onregelmatigheden in de audiobestanden zat.

Volgens Derksen gaat het echter om veel meer dan een aantal fouten. Aan de Volkskrant laat hij weten: "Op een heleboel manieren is dit de ernstigste zaak die ik heb gehad. Er is zo massief en aantoonbaar gelogen. Ik heb honderd telefoontaps beluisterd, en elke keer weer vond ik manipulaties." De wetenschapsfilosoof vond in zestien taps zeker negentig mogelijke manipulaties en elf vertaalfouten. Hij analyseerde de gesprekken zowel technisch als inhoudelijk.

Omdat de zaak nu opnieuw bij de Hoge Raad ligt, wil het Openbaar Ministerie nog niet reageren op de aantijgingen. Baybasin werd in 1998 in Nederland gearresteerd en kreeg in 2002 een levenslange straf opgelegd. Sindsdien strijdt hij om zijn onschuld te bewijzen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d