"Geef artiesten de vrije hand"

12 mei 2014 om 09:24 door Merike Woning
"Geef artiesten de vrije hand"

"Al die jaren hebben we voor Jan met de korte achternaam meegedaan. Dit is de weg die we moeten bewandelen: focussen op kwaliteit en de artiesten de vrije hand geven," zegt Songfestivalkenner René Romkes. "Natuurlijk, de echte Songfestivalfan houdt van een modulatie en een hoge noot, maar Nederland moet het hebben van een topact zonder poespas. Dat werkt." Ook Songfestivaladept en -commentator Cornald Maas is van mening dat een eigenzinnige keus van de artiest loont.

Na jarenlang geploeter telt Nederland weer mee op het Songfestival. Ondanks dat 'Calm after the Storm' van Ilse DeLange en Waylon aanvankelijk op een hoop gemor kon rekenen bij het Nederlands publiek, belandde het nummer op de tweede plek in de finale. Vorig jaar deed Anouk het ook al niet onverdienstelijk met een negende plek voor het ingetogen Birds. "We moeten geen draaiorgels (Sieneke, red.) en glitterpakken (De Toppers, red.) willen", aldus Romkes. Maas vindt overigens dat we nu niet meteen moeten denken dat een klein liedje de oplossing is. "De 3JS kwamen met iets rustigs en dat scoorde niet. Een artiest moet met iets aansprekends komen. Lange tijd waren we in de veronderstelling dat een liedje aan bepaalde Songfestivalclichés moest voldoen, waardoor we met inzendingen kwamen die niet onderscheidend genoeg waren."

Onvermijdelijk is de vraag wie we volgend jaar moeten sturen. Romkes denkt aan VanVelzen of Jacqueline Govaert. Maas wil zich er niet over uit laten. "Laten we eerst genieten van het succes van zaterdagavond. We hebben genoeg artiesten die het goed zouden kunnen. Van een Mr. Probz tot Caro Emerald. Wat ik zou willen is dat, net als in Zweden, artiesten tegen elkaar strijden. Voor Nederland komt dat idee misschien nog te vroeg." Artiesten staan (nog) niet in de rij om deel te nemen aan het festijn. Romkes: "In de wandelgangen heb ik al gehoord dat Jan Smit zich heeft opgeworpen. Dat moeten we wat mij betreft niet willen. Hij heeft een te Nederlandse stem en zijn nummers zijn niet onderscheidend genoeg. Smit kan wel zeggen dat hij met een knaller komt, maar het is altijd diezelfde hoempapa paling-sound. We zijn nu juist zo'n goede weg ingeslagen en als we voor Jan kiezen, zijn we terug bij af. Zitten we wéér in de schlagerhoek." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d