Rembrandts naar de Hermitage in Amsterdam

11 april 2014 om 12:20 door © 2014 ANP
Rembrandts naar de Hermitage in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Museum De Hermitage in Amsterdam brengt in het najaar van 2017 een tentoonstelling met schilderijen van Rembrandt en andere Hollandse meesters. De werken komen uit de collectie van de Hermitage in het Russische Sint Petersburg. Dat museum bezit een van de grootste verzamelingen Hollandse meesters ter wereld, waaronder alleen al 20 schilderijen van Rembrandt.

Bij de oprichting van de Hermitage in Amsterdam was er een soort 'herenakkoord' om geen Hollandse meesters te laten zien, om niet te concurreren met andere Nederlandse musea. De tijden zijn inmiddels veranderd, zei directeur Cathelijne Broers vrijdag. ,,Dat akkoord stamde uit de oude tijd, is al 10 jaar oud. Musea werken nu steeds meer samen en delen elkaars kennis en know how.''

De Hermitage werkt al samen met het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum voor de oprichting van een galerij met 17e eeuwse schuttersstukken. Die musea hebben volgens Broers geen probleem met de komst van de oude meesters.

Veel Russen hebben door de eeuwen heen Hollandse schilders verzameld. Tsaar Peter de Grote was gehecht aan zeegezichten. Tsarina Catherina de Grote kocht grote werken als Rembrandts De veroordeling van Haman (circa 1665). Het is nog niet bekend welke schilderijen, prenten en tekeningen naar Amsterdam komen. Sommige werken zijn te kwetsbaar om te vervoeren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d