Nederlandse hulptroepen tegen Palestijns kinderleed

17 april 2014 om 08:21 door Annette Karimi
Nederlandse hulptroepen tegen Palestijns kinderleed

Nederland moet deskundigen en financiële hulp naar Israël sturen om de ernstige mensenrechtenschendingen tegen jaarlijks honderden Palestijnse kinderen te stoppen. Dat zeggen zes Nederlandse wetenschappers die vandaag een rapport aan de Tweede Kamer overhandigen over de arrestatie, detentie en berechting van gemiddeld zevenhonderd Palestijnse kinderen per jaar door de Israëlische autoriteiten.

"De rechten van deze kinderen op de Westoever worden ernstig geschonden door Israël, dat allerlei kinderrechtverdragen heeft ondertekend. Echter, alleen maar roepen dat het schande is, heeft geen zin", zegt voorzitter van de expertgroep Jaap Doek, emeritus VU-hoogleraar en ex-voorzitter van het VN Kinderrechtencomité. "Wij vinden dat Nederland heel actief moet gaan helpen om deze onacceptabele situatie te veranderen. Dat kan onder andere door een team van onpartijdige deskundigen aan te bieden, dat meedenkt en evalueert met de Israëli's." In november deed Doek tien dagen onderzoek in Israël met Linda Vogtländer (kinder- en jeugdpsychiater), Karin Arts (hoogleraar internationaal recht en ontwikkeling), Peter van der Laan (VU-hoogleraar reclassering), Ton Liefaard (hoogleraar Kinderrechten) en Micha de Winter (UU-hoogleraar Sociale Educatie en Jeugdbeleid). Doek: "Het gros van de gearresteerde Palestijnse kinderen is stenengooiers. De kinderen worden midden in de nacht opgepakt, geblinddoekt en geboeid afgevoerd. Bij een stenengooiertje van 12 jaar is dat buitenproportioneel, op z'n zachtst gezegd. Tijdens ondervragingen van de kinderen is er doorgaans geen advocaat bij, wordt ontoelaatbare druk uitgeoefend en worden de gesprekken niet opgenomen. Volgens de emeritus hoogleraar zien veel ouders hun kind pas weer tijdens de rechtszitting. "Als ze al weten waar hun kind is, wat vaak in een Israëlische gevangenis is, dan hebben ze een speciale pas nodig om hun kind te bezoeken."

Er is ontvankelijkheid om zaken te veranderen, denkt Doek. "Alle kritiek de afgelopen tijd, vooral na een recent UNICEF-rapport, voelt ongemakkelijk bij de Israëlische autoriteiten. Ook weten we dat er wordt nagedacht over het stoppen van de nachtelijke arrestaties. Maar of het daadwerkelijk gebeurt, is natuurlijk de vraag."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d