Grote kans op depressie voor de jonge vader

22 april 2014 om 08:55 door Annette Karimi
Grote kans op depressie voor de jonge vader

Vaker somber, eerder moe, ongelukkiger, meer hoofdpijn. Deze depressieve klachten nemen met 68 procent toe onder vaders van rond de 25 jaar in de eerste vijf jaar na de geboorte van hun eerste kind. Het welzijn van jonge vaders moet daarom zeer serieus genomen worden, blijkt uit een Amerikaanse studie in het gezaghebbende blad Pediatrics. Ook in Nederland gebeurt dit onvoldoende, stelt Louis Tavecchio, emiritus hoogleraar Pedagogiek aan de UvA, en lector Hogeschool van Amsterdam. "Deze mannen zijn niet allemaal klinisch depressief, waarbij ingrijpen meteen vereist is. Maar het onderzoek bewijst zeker dat er een reden is om hen goed in de gaten te houden. Ook voor jonge vaders is de geboorte heel ingrijpend. Er vinden bijvoorbeeld heel wat scheidingen plaats in de eerste vijf jaar na de geboorte van het eerste kind." Voor het onderzoek hebben drieduizend jonge vaders een vragenlijst ingevuld.

Voor moeders met een (postnatale) depressie is er veel aandacht, maar vaders lopen dus ook een risico. Is een depressie eenmaal ontwikkeld, heeft dat een averechts effect op de kinderen. Zowel Tavecchio als de Amerikaanse onderzoekers beklemtonen dat depressieve ouders minder goed kunnen opvoeden. Sterker nog, jonge vaders met depressie zijn eerder geneigd te slaan, minder te lezen met hun kinderen en zich van hen te isoleren.

Zaak is dat mannen een goede overgang naar het vaderschap maken, stelt Carien Karsten, psychotherapeut en klinisch psychologe. Karsten begeleidt jonge vaders met een (dreigende) burnout. Volgens haar realiseren mannen zich vaak niet dat ze hun verwachtingspatroon moeten aanpassen. "Het leven gaat na een baby gewoon door, denken ze. Maar in een sterrenrestaurant lunchen met een 3-jarige, lukt echt niet meer."

Bij vaders uiten zich klachten zich vaak in paniek-en angststoornissen, ziet de psychologe. "Er treedt een gevoel van controleverlies op. Het wordt te veel: een baan hebben, forensen, twee kinderen onder de vijf jaar, en thuis meteen met taken meedraaien in het gezin omdat de partner ook een baan heeft." Als stelregel, zegt de psychologe, moeten ook mannen de juiste verdeling van werk en gezin zoeken. Daarnaast blijven sporten en tijd voor zichzelf vinden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!