"Schade economie door NSS-top 1 tot 2 miljard"

24 maart 2014 om 09:48 door Sylvester Eijffinger
"Schade economie door NSS-top 1 tot 2 miljard"

"Het organiseren van de NSS-top in Den Haag kost Nederland vermoedelijk tussen de 1 en 2 miljard euro. De grootste kostenpost is niet de inzet van defensie, politie en veiligheidsdiensten, maar de schade aan de economie door het platleggen van de Randstad. Hoe rigider de veiligheidsmaatregelen, hoe groter de economische kosten.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is ongeveer 600 miljard euro per jaar. Als de gehele Randstad twee dagen volledig platligt, dan kost dit 1 miljard per dag. Je kunt namelijk uitgaan van de helft van het bbp van 2 miljard per dag.

Afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen, schat ik dat de dagelijkse economische schade op minimaal een half en maximaal op 1 miljard ligt. Verdeeld over minimaal twee dagen, kan de economische schade uitkomen op 1 tot 2 miljard euro. Over de kosten, zoals de voorbereiding en beveiligingskosten, is de overheid niet erg transparant. Het zou gaan om 400 tot 500 miljoen euro.

De NSS-top is de grootste topbijeenkomst die Nederland tot nu toe organiseert. Het wordt vergeleken met de Olympische Spelen, maar daar staan reclame-inkomsten tegenover. Er zijn nu wel opbrengsten, bijvoorbeeld voor hotels en restaurants. Het levert ook publiciteit op voor steden als Den Haag en Amsterdam. En er worden zakendeals gesloten, zoals met China. Maar ik vraag mij af in hoeverre dit opweegt tegen het platleggen van de productie van bedrijven in de Randstad.

Hoe hoog dit precies wordt, zien we in de zomer terug in de cijfers van het CBS over het eerste kwartaal."

Sylvester Eijffinger. Metro-columnist, hoogleraar financiële economie en Jean Monnet hoogleraar Europese financiële en monetaire integratie aan de Universiteit van Tilburg.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d