Lenen om te beleggen

25 februari 2014 om 08:47 door D. van Aken
Lenen om te beleggen

Nederlandse particulieren hebben vorig jaar voor 428 miljoen euro via BinckBank belegd met geleend geld. Lenen om te beleggen. Waarom zou je dat in vredesnaam doen? En is de vergelijking met de aandelenlease-affaire terecht? Het antwoord op de laatste vraag is een volmondig 'nee'.

Bij de aandelenlease werd geld geleend, waarvan aandelen werden gekocht. Tegenover deze lening stond geen onderpand. De particulier werd geen eigenaar van de aandelen, maar huurde deze voor een bepaalde periode van de financiële instelling. Doordat de einddatum van de leaseperiode in de meeste gevallen in de periode ná het uiteenspatten van de internetzeepbel viel, bleef weinig over van de in de reclamefolders geschetste gouden bergen. Voor het gros van de beleggers restte een schuld van vele (tien)duizenden euro's. Dat is meteen de tweede reden waarom de vergelijking niet (meer) op zijn plaats is. Je moet goed weten waaraan je begint.

De aandelenlease-affaire heeft ertoe geleid dat financiële aanbieders een klantprofiel of beleggingsprofiel moeten samenstellen. Uit jouw profiel kan rollen dat een dienstverlener je geen geld mag lenen om mee te beleggen.

De reden dat 500.000 Nederlanders via BinckBank beleggen met een effectenkrediet, schuilt in het zogenoemde hefboomeffect. Dat werkt als volgt: stel je hebt voor 10.000 euro aan aandelen in bezit. Stijgt de beurs met tien procent, dan maakt je 1.000 euro winst. Bij BinckBank, maar ook bij andere banken en aanbieders mag je met je aandelen als onderpand extra geld lenen om te beleggen. Stel dat je dan opeens met 20.000 euro aan aandelen kunt beleggen. Bij een koerswinst van tien procent maak je in een keer 2.000 euro winst. Trek je hier de rentekosten vanaf (6 procent = 600 euro), dan houd je 1.400 euro winst over in plaats van 1.000 euro. Het risico is echter ook veel groter. Bij een winst van drie procent houd je precies genoeg geld over om de rentelasten te betalen. Daaronder draai je verlies.

Omdat je ook nog eens rente betaalt voor de lening én het aandelenpakket dat je extra heb gekocht met het geleende geld, is bij een koersdaling sprake van een negatieve hefboom. Je verlies loopt extra hard op. Bij een koersdaling van drie procent verlies je 300 euro op een aandelenpakket van 10.000 euro. Sluit je een effectenkrediet af, waardoor je een aandelenpakket ter waarde van 20.000 hebt, dan verdubbelt je verlies tot 600 euro en betaal je daar bovenop nog eens 600 euro rentelasten. Je wordt verleid volgens het Amerikaans gezegde 'it takes money to make money'. De keerzijde van de medaille luidt 'it takes money to lose money'. Knoop dat je oren voordat je je laat verleiden om hoog in te zetten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d