Jarige Nijntje krijgt 7 ton

11 februari 2014 om 21:40 door © 2014 ANP
Jarige Nijntje krijgt 7 ton

AMSTERDAM (ANP) - Nijntje, de creatie van de Utrechtse tekenaar Dick Bruna, krijgt op 21 juni 2015 een groots verjaardagscadeau. De BankGiro Loterij schenkt het Centraal Museum in Utrecht 700.000 euro ter gelegenheid van de 60e verjaardag van het wereldberoemde konijntje.

Met de bijdrage wordt het huidige 'dick bruna huis' tegenover het museum omgebouwd tot ,,een interactief doe-museum voor (groot)ouders met kinderen''. Daarnaast wordt het echte atelier van Dick Bruna vanuit de binnenstad ondergebracht in het Centraal Museum.

Goed Geld Gala

Het museum is een van de culturele instellingen die dinsdagavond tijdens het Goed Geld Gala in De Nieuwe Kerk in Amsterdam in de prijzen viel. De BankGiro Loterij kan dit jaar 62,5 miljoen euro verdelen onder 70 organisaties. Het is de helft van het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar inlegden in de loterij.

De Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik krijgt bijna een half miljoen voor de realisatie van een stationsgebouw in Hoorn. Toen de NS het station in Hoorn ging gebruiken, was er geen plaats meer voor de stoomtram. De 130.000 bezoekers per jaar hebben straks onderdak bij slecht weer en het gebouw krijgt een museum en een café.

Met steun van ruim 3 ton komt er op het rondreizende theaterfestival De Parade straks een 'Parade Museum'. Het Nederlands Fotomuseum, Museum Speelklok en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben de 'museale act' bedacht om bezoekers ook buiten hun gebouwen te benaderen.

Verbouwing

Huis Doorn kan met een bijdrage van 450.000 euro aan de slag met de verbouwing van de keizerlijke garage tot tentoonstellingspaviljoen. Hier krijgen bezoekers informatie over keizer Wilhelm II en de rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. De laatste Duitse keizer verbleef van 1920 tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn.

Singer Laren krijgt 1 miljoen om het museum en het theater op te knappen. Wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam krijgt bijna een miljoen. Met het geld wordt het dak omgetoverd tot een 'stadsplein' met negen sculpturen die reageren op de elementen zon, water en wind.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d