Nederlandsche Bank waarschuwt voor risico's bitcoin

3 december 2013 om 12:23 door Metro redactie

(Novum) - Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico's die virtuele valuta zoals de bitcoin met zich meebrengen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

De virtuele geldmiddelen en de bedrijven die hierin handelen vallen momenteel niet onder het toezicht van DNB. Consumenten moeten zich dat realiseren, schrijft de centrale bank. Er zijn dus risico's verbonden aan de aanschaf van een bitcoin of de recent geïntroduceerde litecoin.

"De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld", schrijft DNB. "Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing."

Bitcoin is een digitale munteenheid en wordt ook wel cryptografisch geld genoemd. Bitcoins worden gecreeërd door steeds complexere wiskundige computerberekeningen. Op dit moment zijn ruim twaalf miljoen bitcoins in omloop. Dat kunnen er maximaal 21 miljoen worden.

Eén bitcoin is momenteel op de Amerikaanse handelwebsite Mt. Gox 1144 dollar waard, of 829 euro. Twee maanden geleden was de koers nog ongeveer honderd dollar.

Bitcoin is redelijk anoniem te verhandelen en wordt hierdoor regelmatig met criminaliteit in verband gebracht. Begin oktober werd handelscentrum Silk Road vanwege witwaspraktijken opgerold door de Amerikaanse overheid. Het grootste handelsplatform Mt. Gox is al eens gehackt geweest, en een Chinees handelsplatform verdween met miljoenen dollars aan bitcoins in kas.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d