Google Maps op het station en in de Appie

12 december 2013 om 06:38 door Ruben Eg
Google Maps op het station en in de Appie

Je weg vinden met je smartphone of tablet op het NS-station, of in de Albert Heijn het juiste gangpad met het broodbeleg zoeken? Dat is nu mogelijk via Google Maps. De internetgigant lanceert vandaag in Nederland het zogenoemde Indoor Maps. Hiermee is het mogelijk een route te plannen in openbare gebouwen zoals treinstations, musea, scholen, voetbalstadions, luchthavens, supermarkten en winkelcentra.

In de eerste versie is het mogelijk om op veertien stations via Google Maps winkels en zelfs het juiste perron te vinden. Het gaat om de stations Amersfoort, Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Delft, Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Deventer, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. In Google Maps waren al vertrektijden van treinen, trams, bussen en metro’s verwerkt.

Wijzigingen

NS laat weten volgend jaar meer stations toe te voegen aan de gratis routeplanner van Google. De vervoerder houdt wijzingen tijdens de vele stationsverbouwingen actief bij. Reizigers kunnen ook zelf via een ‘feedback-button’ correcties of aanvullingen doorsturen.

Het winkelaanbod in de nieuwe dienst bestaat uit onder meer het Utrechtse Hoog Catharijne, Citymall in Almere, de Bijenkorf-filialen en een onbekend aantal vestigingen van Albert Heijn. De supermarktketen spreekt van een test om het boodschappen doen ‘nog prettiger en eenvoudiger’ te maken.

Voetbalstations

Marketingmanager Jeroen van Iersel van de Amsterdam Arena denkt hetzelfde te kunnen realiseren voor supporters van voetbalclub Ajax. “We geloven sterk in het toepassen van de allerlaatste technologie”, laat hij weten. Al dan niet toevallig verbeterde de Arena eergisteren de al jaren haperende mobiele telefoonontvangst in het stadion.

Ook de wegwijzering in het Philips Stadion van PSV en de Rotterdamse Kuip zijn opgenomen in Indoor Maps. Dat geldt eveneens voor tien musea, waaronder het Rijks, Van Gogh, Kröller-Müller en het Haagse Gemeentemuseum. Verder doen Eindhoven Airport en de Universiteit Twente mee aan de internetdienst.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d