De Quote 500-factor

12 november 2013 om 08:51 door Hans Pieters
De Quote 500-factor

De Quote 500 is een duiventil. Op de lijst van 2012 werden maar liefst 63 nieuwkomers verwelkomd. In de editie van dit jaar zal het niet anders zijn. Hierbij een aantal vrijblijvende tips om zelf je eerste miljoen te vergaren.

Word een 'small spender'
De weg naar financiële onafhankelijkheid begint met onderconsumptie. Dat werkt op twee manieren in je voordeel. Volgens de aloude wijsheid 'geld maakt geld' maak je een hoger rendement op beleggingen als je een groot vermogen beschikbaar hebt. Dat zit zo: de rentepercentages van obligaties liggen hoger. En als je belegt in aandelen ben je op de lange termijn qua rendement aanzienlijk beter uit dan met je geld op de spaarrekening. Je moet dus eerst zorgen dat je vermogen groeit. Dat lukt alleen met zelfbeheersing. Een bekende uitspraak van veel succesondernemers luidt niet voor niets: "De eerste jaren stopte ik iedere euro die ik verdiende terug in de zaak".

Werk je uit de naad
De wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell formuleert in zijn bestseller 'Uitblinkers' de 10.000 uren-regel. Aanleg is een ding, maar zonder eindeloze herhaling had Epke Zonderland nooit goud op de rekstok gewonnen. En de zegetocht van The Beatles begon in een obscure Hamburgse club waar de band zeven dagen in de week, acht uur per dag op het podium stond. Naast aanleg is een forse dosis intelligentie een andere bepalende succesfactor. Je maakt echter pas écht het verschil door je inzet en hard werken. Al is hier een relativering op z'n plaats. De factor geluk speelt wel degelijk een rol. Opnieuw is dit een wijsheid uit de koker van Malcolm Gladwell. De generatie en de veranderingen waarvan je deel uitmaakt, bepalen je startpositie.

Laat je schroom varen
Bescheidenheid past niet als je rijkdom nastreeft. Durf te bluffen. Je aanvangsloon blijft je lang achtervolgen. Wacht bij salarisonderhandelingen het eerste bod van je potentiële werkgever af. Hij wil je graag hebben. En houd je kaarten over je laatstverdiende salaris angstvallig tegen de borst. Je onderhandelt niet over je verleden, maar over je toekomst. Noem in je tegenbod een bandbreedte en kijk of er iets valt te halen qua secundaire voorwaarden, zoals een prestatiebonus. En zoek als je vrouw bent uit wat je mannelijke collega in dezelfde functie verdient. Bij zeven op de tien werkgevers krijg je als vrouw onderbetaald. Je bent gek als je dat pikt.

Zit het miljoen er niet in? Niet getreurd, met een jaarinkomen van zo'n 60.000 euro bereik je volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman het plafond van je geluksgevoel.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d