“Discriminatie bij preventief optreden van de politie”

29 oktober 2013 om 06:15 door Ruben Eg
“Discriminatie bij preventief optreden van de politie”

Politieagenten discrimineren tijdens preventief fouilleren of identiteits- en verkeerscontroles. Dit schaadt het vertrouwen in de politie maakt criminaliteitsbestrijding minder effectief. Dat harde oordeel velt Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport over proactief politieoptreden in Nederland. Etnische minderheden worden vaker aan deze controles onderworpen dan andere burgers, zo concludeert de mensenrechtenorganisatie na een analyse van openbare bronnen zoals onderzoeken naar veiligheidsbeleid, politieoptreden en discriminatie.

Amnesty sprak daarnaast vorig jaar met zowel slachtoffers als politiemensen, uit Gouda en Rotterdam. Op basis van alle gegevens en gesprekken, blijkt dat in Nederland etnisch profileren plaatsvindt bij identiteits- en verkeerscontroles, preventief fouilleren en in de zoektocht naar illegalen. “Als mensen ervaren dat de politie ze alleen controleert vanwege hun huidskleur of etnische afkomst, beschadigt dit de verstandhouding tussen de politie en etnische minderheden”, reageert Amnesty-directeur Eduard Nazarski.

“Sommige jongens hebben in crimineel opzicht nog geen enkel contact gehad met de politie, maar worden wel vijf of zes keer per maand naar hun ID-kaart gevraagd. Ik denk dat het wel tien jaar geleden is dat mijn ID voor het laatst werd gecontroleerd”, erkent een anonieme politiefunctionaris uit Gouda in het rapport. Een 18-jarige scholier zegt zich te schamen als hij zich moet identificeren in zijn buurt, omdat bekenden mogelijk denken dat hij iets heeft misdaan: “Ik heb geen bivak op, wapen in mijn zak of wat dan ook. Ik ben gewoon aan het joggen.”

Het vaker controleren of fouilleren van etnische minderheden hoeft volgens Amnesty niet altijd discriminerend te zijn. “Maar wel als er geen objectieve rechtvaardiging voor is”, benadrukt Nazarski.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d