Aantal bankroeten stijgt met zes procent

4 oktober 2013 om 12:54 door Metro redactie
Aantal bankroeten stijgt met zes procent

(Novum) - Het aantal faillissementen is vorig kwartaal met zes procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal gingen tussen juli en september ruim 2200 Nederlandse bedrijven op de fles, zo meldt informatie- en adviesbureau Dun & Bradsheet vrijdag. Vooral in Flevoland en Gelderland werden fors meer bedrijven failliet verklaard.

In Flevoland steeg het aantal faillissementen met ruim veertig procent op jaarbasis naar bijna zeventig. De stijging in Gelderland was met 37 procent iets lichter, maar in absolute zien viel het aantal faillissementen met 284 wel veel hoger uit. In de provincie Zuid-Holland gingen vorig kwartaal opnieuw de meeste bedrijven bankroet: bijna 460.

De meeste faillissementen kwamen voor in de handel en reparatie, zo meldt Dun & Bradsheet. In die sector was de stijging met ruim vijftig procent bovendien ook het sterkst. Ook bedrijven in de zakelijke dienstverlening en financiële instellingen hadden het vorig kwartaal zwaar. In die sectoren gingen respectievelijk 429 en 356 ondernemingen failliet.

Hoewel het aantal faillissementen in het derde kwartaal op jaarbasis opliep, gingen er in september juist vijf procent minder bedrijven bankroet dan een jaar eerder. Dat maakte Faillissementsdossier.nl eerder op de dag bekend. Het aantal faillissementen bereikte daarmee het laagste niveau in twee jaar tijd, aldus de website.

Het vergelijken van faillissementen op maandbasis is echter verraderlijk. Omdat niet elke maand evenveel zittingsdagen van de rechtbank heeft, kan het aantal bankroeten per maand sterk verschillen. Het gemiddelde aantal faillieten over de laatste drie maanden geeft daarom een betrouwbaarder beeld.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d