'Kabinet voor hypotheekfinanciering uit pensioenen'

17 september 2013 om 13:20 door Metro redactie
'Kabinet voor hypotheekfinanciering uit pensioenen'

(Novum) - Pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid om geld te steken in de Nederlandse hypotheekmarkt via speciale obligaties. Volgens NRC Handelsblad staat het kabinet achter de door de commissie-Van Dijkhuizen uitgewerkte plannen hieromtrent. De Europese Commissie moet ze echter nog wel goedkeuren.

Naast pensioenfondsen moeten ook bedrijven uit binnen- en buitenland via de obligaties spelers op de Nederlandse huizenmarkt kunnen worden, legt Tjerk Kroes uit in NRC Handelsblad van dinsdag. Kroes, directeur bij pensioenbelegger APG, is lid van de commissie die de plannen heeft uitgewerkt.

Volgens Kroes is het streven om in vijf jaar tijd minimaal vijftig miljard euro van beleggers binnen te halen. De hypotheekrente in Nederland zou hierdoor een half procentpunt kunnen dalen.

De obligaties, uit te geven door een op te richten Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI), moeten door de staat worden gegarandeerd. Banken kunnen met het opgehaalde geld meer hypotheken gaan verstrekken. De Europese Commissie moet nog wel groen licht geven, omdat de garantie als ongeoorloofde staatssteun voor banken zou kunnen worden gezien. Mocht Brussel akkoord gaan, dan kan het plan volgens Kroes in een jaar worden gerealiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d