Damrak lager in afwachting Amerikaanse begroting

27 september 2013 om 18:28 door Metro redactie
Damrak lager in afwachting Amerikaanse begroting

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is na een nieuwsluwe dag lager gesloten in afwachting van een akkoord over de Amerikaanse begroting. De AEX sloot op 375,77 punten, een verlies van 0,6 punten. Op weekbasis verloor de Amsterdamse hoofdindex 1,6 procent. Het sentiment werd vooral bepaald door zorgen over het begrotingstekort in de VS en het naderende schuldenplafond.

Als de Democraten en Republikeinen niet voor dinsdag een akkoord hebben bereikt, komen verschillende overheidsdiensten zonder middelen te zitten, waardoor ze de deuren moeten sluiten en ambtenaren naar huis moeten sturen. Voor beleggers was dit reden om een plek aan de zijlijn op te zoeken, stelden marktkenners tegenover ABM Financial News.

Binnen de AEX sloten negen van 25 fondsen hoger. PostNL voerde de lijst met stijgers aan met een winst van 5,6 procent. Het postbedrijf ontving een koersdoelverhoging naar 3,40 euro van Goldman Sachs, die ook het koersdoel voor TNT Express opwaarts bijstelde naar 8,30 euro. TNT Express schreef 1,3 procent aan koerswaarde bij. Verder was er een positief sentiment rond deze aandelen vanwege de aftrap van de beursgang van de Britse Royal Mail. Daarnaast herstelde DSM (+1,6 procent) licht na de afstraffing van donderdag vanwege de getemperde winstverwachting voor dit jaar.

Randstad, die donderdag de sterkste stijger was, maakte wederom deel uit van de kopgroep. De uitzender steeg 0,4 procent nadat Goldman Sachs het koersdoel voor de uitzender optrok naar 46,00 euro. Ook verschillende sectorgenoten kregen een koersdoelverhoging vanwege de herstellende Europese economie. In dit lijstje van Goldman Sachs kwam USG People niet voor, maar toch profiteerde het aandeel flink. Met een dagwinst van 3,9 procent was USG de grootste stijger in de AMX, dat met 0,2 procent slechts een kleine stap voorwaarts deed.

Daarentegen werden grondstofgerelateerde aandelen juist van de hand gedaan. ArcelorMittal was hekkensluiter binnen de Amsterdamse hoofdindex met een verlies van 2,6 procent. Midkapper Aperam kleurde 0,3 procent rood, maar liet de eer aan Corbion om met een verlies van 1,4 procent de rode lantaarn te dragen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d