Beurzen eindigen met verlies in afwachting van Fed

20 augustus 2013 om 18:32 door Metro redactie
Beurzen eindigen met verlies in afwachting van Fed

(Novum/ABM FN) - Europese effectenbeurzen zijn dinsdag flink lager gesloten in afwachting van een eventuele verandering in het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Beleggers wachten gespannen af of de Fed woensdagavond na de monetaire vergadering bekendmaakt de economische stimuleringsmaatregelen af te bouwen.

De AEX-index leverde 1,3 procent in en sloot op 368,93 punten, terwijl de Midkap-index voor middelgrote fondsen met bijna 0,7 procent kromp naar 553,13 punten. Ook elders in Europa eindigden de beurzen aanmerkelijk lager. Zo verloor de Duitse beurs 0,8 procent en de beurs in Parijs bijna anderhalf procent.

Slechts een AEX-fonds wist zich aan de malheur te onttrekken: uitgever Reed Elsevier sloot 0,3 procent hoger. De grootste dalers in de hoofdgraadmeter waren Imtech en Aegon met respectievelijk 5,6 en 3,9 procent. Ook staalreus ArcelorMittal kende een moeilijke dag en verloor 3,1 procent, na negatieve koopadviezen van analisten.

Ook ondervond het aandeel ArcelorMittal hinder van uitspraken van mijnbouwreuzen Glencore Xstrata en BHP Billiton, die zich somber uitlieten over grondstoffenmarkten. Dit had ook negatieve gevolgen voor staalproducent Aperam, die onderaan in de Midkap eindigde met een verlies van drie procent. Bouwbedrijf Heijmans, dat woensdag met cijfers komt, leverde tweeënhalf procent in.

Tomtom was de uitblinker op de Midkap, waar eveneens bijna alle fondsen rode cijfers noteerden. De navigatiespecialist werd 8,6 procent meer waard, als gevolg van overnamegeruchten. Tomtom ontkrachtte de geruchten echter.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,3 procent hoger op 15.061,53 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq koerste 0,7 procent hoger.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d