Xandra Nieuwenhuizen: "Het rouwproces kan nu beginnen"

18 juni 2013 om 06:15 door Bianca Brasser
Xandra Nieuwenhuizen: "Het rouwproces kan nu beginnen"

Een cynisch applausje klonk gisteren door de rechtszaal in Lelystad. De 16-jarige Yassine D. klapte spottend in zijn handen nadat zijn vader El-Hassan D. door de rechter werd veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zelf kreeg Yassine één jaar cel waarvan twee maanden voorwaardelijk opgelegd. Vijf van zijn teamgenoten, die de fatale dag op 2 december vorig jaar grensrechter Richard Nieuwenhuizen zo hard schopten dat de dood volgde, werden veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Ondanks dat de zes jonge voetballers en de 51-jarige voetbalvader tijdens de rechtszaak nauwelijks hun mond open deden en ontkenden dat zij grensrechter Richard Nieuwenhuizen tijdens een amateurwedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten geschopt of geslagen hadden, vond de rechter dat er genoeg bewijs was om hen te veroordelen voor medeplegen van doodslag. De maximale straf voor hun leeftijd volgde. Vooral de rol van de volwassen begeleider El-Hassan D., wordt hem zwaar aangerekend door de rechter. “In plaats van het goede voorbeeld te geven, is hij mee gaan doen met het schoppen en slaan van de grensrechter. Hij heeft in geen enkel opzicht zijn verantwoordelijkheid genomen”, zei de rechter.

Voor Xandra Nieuwenhuizen, de weduwe van de grensrechter zorgde de uitspraak gisteren voor opluchting. “We zijn blij dat zij de maximale straf krijgen”, vertelde ze na afloop terwijl ze zich staande probeerde te houden tussen een tiental camera’s. Stevig hield ze haar drie zoons vast om zo gezamenlijk de vragen van de massaal toegestroomde pers te beantwoorden. Terwijl ze knipperde tegen de opkomende tranen vervolgde ze: “Deze uitspraak geeft kracht. Het rouwproces kan nu beginnen.”

Slechts drie verdachten kwamen gisteren naar de rechtbank om het vonnis te horen. “Respectloos”, noemde een van de zoons van Richard Nieuwenhuizen dit. Zijn andere zoon, Mykel, die bij de schoppartij in december was, zei zich gesterkt te voelen dat de rechter zijn verklaringen serieus heeft genomen. Zijn getuigenverklaring speelde naast het technisch bewijs en foto’s een grote rol in de veroordeling, zo liet de rechter weten. “Ik weet natuurlijk wat ik gezien heb”, zei Mykel gisteren. “Maar het betekent veel voor mij dat de rechter dit ook zo ziet.”

Advocaat Gerard Spong, raadsman van de voetbalvader El-Hassan D. noemt juist deze uitspraak als een van de redenen om in hoger beroep te gaan. “De rechtbank zegt zich te baseren op objectieve getuigen en gebruikt vervolgens de verklaringen van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter. Die is natuurlijk niet objectief.” Ook de advocaat van de 17-jarige Soufyan B. een van de jongens die twee jaar cel kreeg opgelegd, zegt in hoger beroep te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d