Spaanse fiscus jaagt op Messi

12 juni 2013 om 21:15 door Jeroen Haverkort
Spaanse fiscus jaagt op Messi

De openbare aanklager Raquel Amado van Justitie in het noordoostelijke gedeelte van Catalonië heeft Lionel Messi en zijn vader, Jorge Horacio Messi, aangeklaagd wegens belastingontduiking. De Argentijnse voetballer wordt ervan verdacht in 2007, 2008 en 2009 meer dan vier miljoen euro te hebben achtergehouden. De aanklacht is door justitie bij een rechtbank in Gavà neergelegd, de regio vlakbij Barcelona waar Messi woont. Overigens moet de rechtbank de aanklacht eerst nog gegrond verklaren, voordat er tot vervolging kan worden overgegaan.

Volgens de aanklacht is er door Messi en zijn adviseurs onder meer gebruikt gemaakt van ontoelaatbare constructies met zogenoemde belastingparadijzen die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van zijn imagorechten. Hierbij zou belasting zijn ontdoken. Het initiatief zou zijn uitgegaan van Messi senior. Messi zelf was op dat moment minderjarig.

Messi’s vader benaderde in 2004 onder meer Rodolfo Hector Schinocca, een Argentijns oud-voetballer van onder meer Boca Juniors die na zijn actieve loopbaan een FIFA-geaccrediteerde spelersmakelaar werd. Schinocca, die ook in de aanklacht wordt genoemd, zou er mede voor hebben gezorgd dat Sport Consultants Ltd. in Belize de controle kreeg over een gedeelte van Messi’s imagorechten.

Overigens duurde de samenwerking tussen Schinocca en de Messi’s amper een jaar. Beide partijen stonden vorig jaar tegenover elkaar voor het Hoge Gerechtshof in Gibraltar wegens onenigheid over de imagorechten. Schinocca meende recht te hebben op vijftig procent van de imagorechten, omdat hij die voor een kleine twee ton zou hebben gekocht. Hij werd echter door de rechtbank in het ongelijk gesteld. Maar het is mogelijk wel deze rechtszaak die de Spaanse justitie wakker heeft geschud.

Overigens is het in Spanje zo – in tegenstelling tot Nederland – dat je geen belastingaanslag krijgt. Je bent belastingplichtig en het systeem is gebaseerd op ‘brengbelasting’. Je moet zelf de aangifte doen en betalen en daar ook zelf het initiatief toe nemen.

Messi, die deze maand 26 wordt, verlengde begin dit jaar zijn contract bij Barcelona tot 2018. Per jaar verdient de viervoudig winnaar van de Gouden Bal vijftien miljoen euro, een bedrag dat verdubbeld wordt door sponsorinkomsten van onder meer Adidas, PepsiCo en P&G. Magazine Forbes schaart Messi bij de beste tien verdienende sporters ter wereld.

Op Facebook ontkende Messi alle beschuldigingen. Hij gaf aan dat hij en zijn vader niets van een fiscale aanklacht wisten en dat zij alles uit de media hebben moeten vernemen. "We hebben de wet nooit overtreden. We hebben juist altijd aan onze fiscale verplichtingen voldaan en ons daarbij ook altijd gehouden aan de adviezen van onze belastingadviseurs."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d