Oppositie: kabinet roekeloos met pensioenplan

26 juni 2013 om 20:34 door Metro redactie
Oppositie: kabinet roekeloos met pensioenplan

(Novum) - Het kabinet had meer moeten doen om met de sociale partners het pensioenplan te wijzigen. Als het plan sneuvelt, heeft dat grote gevolgen voor de koopkracht van burgers en de geplande bezuiniging van drie miljard euro. Dat zei Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) woensdag tijdens het pensioendebat. Volgens de oppositie dreigt in de Eerste Kamer een afwijzing van het plan.

Het kabinet speelt met vuur door de plannen ongewijzigd door de Tweede Kamer te willen loodsen, stelde Van Weyenberg. Ook Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) wijst daarop. Het plan wordt volgens haar 'op hoop van zegen' gehandhaafd. De oppositie blijft tegen de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw van 2,25 naar 1,85 procent. In de Eerste Kamer hebben coalitiepartijen PvdA en VVD geen meerderheid.

De oppositie verwijt het kabinet zich te verschuilen achter het sociaal akkoord. Volgens meerdere partijen laat het akkoord ruimte om een andere invulling te geven aan onderdelen van het pensioenplan. "Regering en sociale partners hebben elkaar in een wurggreep", tweette Pieter Omtzigt (CDA) tijdens het debat. Paul Ulenbelt (SP) vindt dat staatssecretaris Frans Weekers (VVD) zijn 'verantwoordelijkheid tekort doet' door niet aan te sturen op een gewijzigd voorstel.

In het sociaal akkoord is overeengekomen dat vanaf 2015 het belastingvoordeel bij het sparen voor pensioen beperkt wordt tot 1,85 procent van het brutoloon. De lagere pensioenopbouw zou gecompenseerd worden doordat mensen langer gaan werken en zo meer jaren pensioen opbouwen. Volgens deskundigen is het kabinet daarin te optimistisch. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met mensen die een tijd zonder baan zitten.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) liet woensdagmiddag aan de Kamer weten dat het pensioenplan uit het sociaal akkoord gehandhaafd blijft. Ook premier Mark Rutte (VVD) stelde woensdag tijdens het debat over de zes miljard euro aan extra bezuinigingen dat het sociaal akkoord niet gewijzigd wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d