Bespuugd en bedreigd: ex-agent met PTSS helpt agenten van nu met stichting

Foto van 'Marlies Dinjens'

13 JUN 2013

Welke incidenten hebben veel indruk op jou gemaakt?
Eén incident is mij echt bijgebleven. Ik reed te paard langs een terras in het centrum van Rotterdam toen iemand zijn hand als een pistool vouwde en een schietende beweging maakte. ‘Beng’, riep hij. Ik stapte terug en vroeg: “waarom doe jij dit?” Hij zei: “Dit had jij verdiend.” De stoom kwam uit mijn oren. Zo’n man begrijpt niet wat hij daarmee aanricht. Een andere keer kwam ik bij een sporthal waar een sporter werd gereanimeerd. Bij de ingang stond een groep jongeren die ons verhinderde om naar binnen te gaan. Ook lieten ze de ambulancebroeders met hun apparatuur bijna struikelen. Buiten moesten we ons letterlijk een weg banen tot de ambulance. Dan denk ik: hoe durf je. Had je dit ook gedaan als jouw vader op die brancard lag?

Hoe merkte jij dat het te veel werd?
Ik zocht op het bureau steeds vaker de confrontatie met mijn chef. Ook was ik geregeld korte periodes ziek. Normaal ging ik met een hoofdpijntje gewoon naar mijn werk, maar in die periode meldde ik mij dan ziek. Uiteindelijk heb ik hier thuis de keuken verbouwd, terwijl die niet verbouwd had hoeven worden. Ik stond met een mixer in mijn hand en sloeg de hele boel kort en klein. Mijn vrouw was daar bij en snapte er niets van. Ik ben die avond gewoon gaan werken. Een collega vroeg voor het eerst: “Gaat het wel goed met jou?” Ik heb toen voor het eerst ‘nee’ geantwoord. Ik heb mijn spullen gepakt en ben naar huis gegaan. Daarna ben ik nooit meer teruggekeerd.

Was je thuis onhandelbaar geworden?
Mijn vrouw heeft de jaren dat ik thuis zat alles moeten opvangen. Zij kreeg van mij een grote bek als ze  in mijn ogen iets verkeerds deed. Uiteindelijk bleek dat ik PTSS had, post traumatische stressstoornis. Ik begreep het niet. Ik was toch groot en sterk? Politiemensen zijn heel goed in het helpen van anderen, maar niet in het helpen van zichzelf. Ik wil daar graag verandering in brengen en daarom heb ik de site Reflectie in blauw ontwikkeld.

Wat doet Reflectie in Blauw?
Ik geef lezingen bij de politie en andere organisaties en schrijft weblogs. In het begin werd dat binnen de politie vreemd tegen aan gekeken, maar dat verandert steeds meer. Door het vertellen van mijn verhaal, zijn anderen ook open over zichzelf. Ik heb weleens gedacht, terwijl ik op mijn motor reed met 160, als ik nu rem dan lig ik onder de vangrail. Dan is de pijn in mijn hoofd over. Ook dat vertel ik. Ik roep anderen op om hulp te zoeken voordat het zo ver komt. En dat gebeurt gelukkig ook.

Was het moeilijk om definitief te stoppen bij de politie?
In het begin heb ik daar wel een traan om moeten laten. De politie is een passie. Ik ben trots op mijn werk. Alles heb ik meegemaakt, van de geboorte van een mens tot de dood. Je gaat bij de politie omdat het ook spannend is. Het was een jongensdroom. Ook heel veel collega’s die in de shit hebben gezeten zeggen: het is de mooiste baan die er is.

Bezoek de website van Reflectie in Blauw


Views

0

Bill Cosby veroordeeld, kan 30 jaar cel krijgen

Bill Cosby veroordeeld, kan 30 jaar cel krijgen

Bill Cosby loopt de rechtbank uit na het oordeel van de rechtbank. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bill Cosby is donderdag door een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand in 2004. De rechter besloot de tachtigjarige komiek op borgtocht vrij te laten in afwachting van zijn definitieve straf. De voormalig Cosby Show-acteur is veroordeeld voor alle drie de aanklachten. Op elk misdrijf staat maximaal tien jaar cel.

Tijdens de uitspraak van de jury keek Cosby terneergeslagen naar de grond. Constand gaf ondertussen geen krimp terwijl een van de andere vrouwen die de acteur beschuldigt van misbruik, Lily Bernard, begon te huilen.

Privéjet

De openbaar aanklager vroeg de rechter Cosby gelijk in hechtenis te nemen. Hij zou namelijk kunnen vluchten omdat hij een privéjet heeft. Hierop zei Cosby over zichzelf: "Hij heeft geen vliegtuig, jij klootzak!"

De jury ging woensdag in beraad en kwam er dit keer wel uit. Vorig jaar juni werd een zaak tegen Cosby nog verworpen, omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Aanklagers lieten direct al weten de zaak over te willen doen.

Alhoewel tijdens deze rechtszaak meerdere vrouwen hebben getuigd dat ze gedrogeerd en misbruikt zijn door Cosby, draait de zaak om één van hen, Andrea Constand. De meeste andere zaken zijn verjaard. In totaal zijn 62 vrouwen naar voren gekomen met soortgelijke verhalen over de acteur.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Krakers 'We Are Here' mogen tot 1 juni blijven
Likeability of 3

Krakers 'We Are Here' mogen tot 1 juni blijven

Asielzoekers van We Are Here. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De illegale vluchtelingen van We Are Here kunnen nog tot 1 juni blijven wonen in de gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam beslist.

De vluchtelingen hadden het kort geding aangespannen, omdat ze het niet eens waren met de beslissing van het Openbaar Ministerie. Dat besloot begin deze maand dat de gekraakte panden binnen acht weken zouden moeten worden ontruimd.

Gedoe

Volgens de rechter mogen de krakers nog iets langer blijven in de woningen aan de Rudolf Dieselstraat, op voorwaarde dat ze Ymere „geen strobreed in de weg leggen" bij het geplande bodemonderzoek in de tuinen. „Als er gedoe ontstaat, moeten ze er onmiddellijk uit."

We Are Here kraakte eind maart de eerste woningen. In totaal hebben ze nu 22 huizen en een bedrijfspand bezet. De kraakactie zorgde voor veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd. Vorig weekend ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Belangen

De rechter constateerde dat de openbare orde is verstoord, maar keek ook naar de belangen voor de krakers. Daarbij woog hij mee dat veel buurtbewoners hebben aangegeven dat ze geen problemen hebben met de mensen van We Are Here.

De landsadvocaat betoogde dat We Are Here niet alleen weg moet vanwege ordeverstoringen, maar ook omdat de woningen moeten worden voorbereid voor sloop in september. Ymere wil er driehonderd sociale huurwoningen bouwen. Voor die tijd moet onderzoek worden gedaan in de bodem voor de fundering en vindt in een deel van de huizen een asbestinventarisatie plaats. We Are Here moet hier van de rechter alle medewerking aan verlenen.

Tijdens de zitting vertelde een adviseur van de gemeente dat er wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor deze groep, maar dat ze daar op dit moment nog geen garantie voor kon geven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_f0e8afe437924c3bd553f79be06c44cf2a9364fa_avatar

Views

41

Familie Avicii schrijft brief: 'Hij kon niet meer'

Familie Avicii schrijft brief: 'Hij kon niet meer'

Avicii tijdens een optreden in Zweden. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

De familie van Tim Bergling, beter bekend als dj Avicii, heeft een openbare brief geschreven aan de overleden dj. In de brief schrijven de ouders dat hij 'niet langer kan' en 'vrede wou vinden.'

De brief

De volledige brief is als volgt gepubliceerd op de website van het Zweedse Aftonbladet:

„Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare, artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een te ambitieuze perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat hem extreme stress opleverde.

Toen hij stopte met touren, wilde hij een balans in zijn leven vinden tussen gelukkig worden en doen waar hij het meeste van hield - muziek. Hij worstelde met gedachtes over zin, leven en geluk. Hij kon niet meer. Hij wou vrede vinden.

Tim was niet uitgesneden voor de zakenmachine waar hij in belandde; hij was een gevoelige jongen die van zijn fans hield, maar de spotlight schuwde.

Tim, je zult voor altijd geliefd en erg gemist worden. De persoon die jij was en je muziek zullen de herinnering aan jou in leven houden.

We houden van je,

Je familie"

Bergling werd afgelopen vrijdag dood aangetroffen in Oman. Hij overleed op 28-jarige leeftijd. Sindsdien zijn er veel steunbetuigingen en herdenkingen voor de Zweed geweest. In Utrecht speelde de Dom onlangs nog nummers van Avicii af.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Stakingen streekvervoer gaan gewoon door

Stakingen streekvervoer gaan gewoon door

FNV-leden voeren actie op Utrecht Centraal, vooruitlopend op de staking op 30 april en 1 mei. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De stakingen in het streekvervoer die voor maandag en dinsdag gepland staan, gaan gewoon door. De voorzieningenrechter heeft besloten de stakingen niet te verbieden.

Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet, aldus de vakbonden FNV en CNV. Ze willen met de staking op 30 april en 1 mei hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten.

Kort geding

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) hadden woensdag in kort geding een verbod geëist, omdat de 48-uursactie in hun ogen onrechtmatig is. Ze vonden dat de onderhandelingen voor de cao nog bezig waren. Ook zeiden ze dat er veel maatschappelijke ontwrichting en schade zou ontstaan door de acties. De rechter gaat daar niet in mee. Ze vindt in dit geval dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die zou ontstaan.

De FNV vindt de uitspraak „volkomen terecht". „Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand", aldus Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer.

Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is tevreden, maar ze heeft tegelijk een dubbel gevoel. „Buschauffeurs en machinisten zijn dienstverleners, ze staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers, met betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze. Dat is niet alleen van belang voor de werknemers. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

58

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

De inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan met de koning. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De bekende foto van Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander, waarbij de koning en de voormalig burgemeester van Amsterdam arm in arm lopen, is levensgroot afgebeeld op een gevel in Amsterdam. Café De Blaffende Vis in de Jordaan besloot de eigen gevel te versieren met de iconische foto.

Het café versiert zijn eigen gevel al jaren met een iconische foto. Dit jaar werd dus gekozen voor een bewerkte versie van de foto van de koning en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, die een verslaggever van AT5 vorig jaar maakte.

Positieve reacties

De foto werd gemaakt toen de koning op bezoek was om te praten over de veranderingen en voorzieningen in de Jordaan. Het beeld leidde tot veel positieve reacties, onder meer van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De foto is zoals gezegd wel wat aangepast. Zo lacht de koning op de gevel, terwijl hij op de originele foto een wat neutralere gezichtsuitdrukking heeft. Ook heeft de koning in de bewerkte versie een oranje stropdas, terwijl hij in werkelijkheid een blauwe stropdas droeg.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen tijdens een wedstrijd. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het Koninklijk Huis heeft vandaag, de dag voor Koningsdag, weer een groot aantal onderscheidingen afgegeven. Een van de gelukkigen is Michael van Gerwen: hij mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Dat maakt de topdarter bekend op Twitter. Van Gerwen zegt dat hij de aankondiging 'met trots' doet en dat hij het 'een eer' vindt dat hij deze onderscheiding krijgt.

Een van de beste

Van Gerwen is een van de beste darters ter wereld. De 29-jarige sportman heeft onder meer twee WK's, vier EK's en drie Premier League-titels op zijn naam staan. Op de wereldranglijst staat hij eerste met een enorme voorsprong op nummer twee Peter Wright.

Vanavond speelt hij twee wedstrijden in de Premier League: eerst tegen Daryl Gurney (vijfde van de wereld) en later tegen Michael Smith, de mondiale nummer negen. In de Premier League gaat Van Gerwen aan kop. De andere Nederlander, Raymond van Barneveld, staat op de zesde plaats en zou daarmee niet doorgaan naar de finales.

In totaal kregen vandaag 2906 mensen een lintje. Dat is iets meer dan de 2818 die vorig jaar een onderscheiding ontvingen. Ook radio-dj Edwin Evers mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

LEES OOK


Views

55