Tentoonstelling over jarig tribunaal

27 mei 2013 om 21:10 door © 2013 ANP
Tentoonstelling over jarig tribunaal

DEN HAAG (ANP) - President Theodor Meron van het Joegoslavië-Tribunaal en burgemeester Jozias van Aartsen hebben maandag in het atrium van het Haagse stadhuis een tentoonstelling geopend over het VN-hof. Dat oudste internationale straftribunaal van de hedendaagse tijd had eerder op de dag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander zijn 20e verjaardag gevierd.

De multimediale tentoonstelling met foto's en video's laat hoogtepunten uit de geschiedenis van het tribunaal zien, zoals het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië, het eerste voormalige staatshoofd dat als verdachte moest verschijnen voor een hof van de Verenigde Naties.

Ook bevat de tentoonstelling impressies van de juridische nasleep van de val van Srebrenica, de Bosnische moslimenclave die het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat niet kon beschermen. De Bosnische-Servische generaal Radislav Krstic, die het bevel voerde over het legerkorps dat Srebrenica veroverde, is door het tribunaal tot 35 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de genocide die op de val van de enclave volgde. De processen tegen voormalig legerleider generaal Ratko Mladic en diens toenmalige politieke baas, Radovan Karadzic, lopen nog.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d