Musea speuren naar spullen uit de oorlog

1 mei 2013 om 17:55 door © 2013 ANP
Musea speuren naar spullen uit de oorlog

WESTERBORK (ANP) - Ruim 15 oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra houden vrijdag onder het motto 'Niet weggooien!' een gezamenlijke actie om spullen uit de Tweede Wereldoorlog te behouden voor het nageslacht. Volgens de gezamenlijke musea duiken er nog regelmatig bijzondere objecten uit de oorlogsjaren op, maar worden die niet altijd op waarde geschat.

De spullen worden vaak bij toeval gevonden; bij een verhuizing, de sloop van een woning of het opruimen van de zolder en variëren van stapeltjes brieven tot foto's, documenten of voorwerpen. Hoe onbetekenend die ook lijken, ze kunnen wel een bijzondere kijk geven op de oorlogsjaren in Nederland en Nederlands-Indië, aldus de instellingen.

Zij willen voorkomen dat dit 'erfgoed van de oorlog' verloren gaat. Vrijdag kan iedereen zijn spullen meenemen naar één van de musea om die te laten beoordelen door deskundigen. Tijdens een soortgelijke actie dook onder meer de SS-vlag op die in de oorlog op het beruchte Scholtenhuis van de Duitse Sicherheitsdienst in Groningen wapperde, een boekje met tekeningen dat was gemaakt in Kamp Westerbork en een zelfgemaakt 'bevrijdingsrokje' in Amsterdam.

Musea die meedoen aan 'Niet weggooien!', zijn onder meer het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Airborne Museum in Oosterbeek en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d