Anouk negende op Eurovisiesongfestival

19 mei 2013 om 12:26 door © 2013 ANP
Anouk negende op Eurovisiesongfestival

Anouk heeft zaterdagavond de negende plek behaald in de finale van het Eurovisiesongfestival. De Haagse zangeres zag de winst gaan naar Denemarken, dat met 281 punten torenhoog eindigde met het liedje Only Teardrops van zangeres Emmelie de Forest. Azerbeidjan werd tweede en Oekraïne volgde op de 3e plaats.

Het was voor het eerst in 9 jaar dat Nederland weer meedeed in de eindstrijd van het liedjesfestijn, dat dit keer plaatshad in het Zweedse Malmö. Onder toeziend oog van naar schatting zo'n 150 miljoen kijkers zong Anouk de ballad Birds. Het bleek goed voor 114 punten, een plekje in de top 10. De uitvoering was vrijwel hetzelfde als dinsdag tijdens de eerste halve finale: ingetogen, in een zwarte outfit, met slechts een achtergrondkoor en vogels die op een projectie waren te zien. Wel maakte de zangeres meer contact met het publiek.

Na afloop kreeg Anouk een daverend applaus en klapte ze zelf voor het publiek. Eerder waren de meningen nogal verdeeld over het nummer, waarvan afgelopen week in de videoclip bekend werd dat het over een ballerina gaat die zelfmoord pleegt.

Lachend

Het was duidelijk te zien dat Anouk er zaterdagavond zin in had. Bij de opening kwam ze lachend, huppelend en zwaaiend met een oranje sjaal op in de vlaggenparade. Ze liet zich de afgelopen dagen nauwelijks zien, maar kreeg desondanks veel aandacht van buitenlandse media.

De zangeres stond dinsdag in de eerste halve finale. Het bleef tot het eind spannend of ze doorging, omdat Nederland pas als laatste uit de envelop kwam. Zaterdagavond werd na afloop duidelijk dat ze die avond de 6e plek had behaald. Donderdag was de tweede halve finale. In totaal waren zaterdagavond 26 acts te zien.

Cornald Maas

Namens Nederland maakte Cornald Maas de punten bekend. De 12 punten gingen naar buurland België, van wie Nederland ze als enige ook terugkreeg, 10 waren er voor Denemarken en 8 voor Malta.

De laatste keer dat Nederland in de finale stond was in 2004 met Re-Union, die op de 20e plaats eindigde. De laatste keer dat ons land won, is 38 jaar geleden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d