AEX boven 360 punten

10 mei 2013 om 09:30 door © 2013 ANP
AEX boven 360 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag voor het eerst sinds mei 2011 tot boven de 360 punten gestegen. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten winsten zien. In Amsterdam werd de handel gesteund door goed ontvangen kwartaalresultaten van staalconcern ArcelorMittal.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 361,48 punten. Dat is ook de hoogste koers van dit jaar. De MidKap ging 0,2 procent vooruit tot 543,36 punten. De beurs in Parijs klom 0,8 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,9 procent en de FTSE in Londen won 0,5 procent.

ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. De grootste staalproducent ter wereld heeft in het eerste kwartaal een fors kleiner nettoverlies geleden dan in het vierde kwartaal van 2012, toen het bedrijf te kampen had met zware afschrijvingen op de Europese activiteiten. Ook bevestigde het bedrijf de prognose voor heel 2013.

TMG

In de MidKap won Eurocommercial Properties 0,1 procent na een tussentijds handelsbericht. Volgens de vastgoedinvesteerder is, ondanks de sobere voorspellingen over de economie, de vraag naar goede winkelruimte van zowel winkeliers als beleggers nog altijd krachtig.

Op de lokale markt klom Telegraaf Media Groep (TMG) 0,1 procent. De uitgever van onder meer de dagbladen De Telegraaf, Sp!ts en Metro zag de winst in het eerste kwartaal stijgen tot 2,8 miljoen euro, van 1,5 miljoen euro een jaar geleden. Dat kwam vooral door lagere bedrijfslasten, die met bijna 5 miljoen euro afnamen. TMG constateert hierbij dat het kostenbesparingsprogramma voor op schema ligt.

IAG

Luchtvaartconcern IAG daalde in Londen 1,8 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia is in het eerste kwartaal dieper in het rood gedoken. Het bedrijf werd vooral dieper in de verliezen gedrukt door kosten voor het doorvoeren van een reorganisatie bij het Spaanse Iberia. IAG kondigde eerder aan dat daar meer dan 3000 banen worden geschrapt.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3099 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 95,93 dollar per vat. Een vat Brentolie zakte 0,3 procent in prijs, tot 104,19 dollar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d