Wall Street licht in de min

12 april 2013 om 19:45 door © 2013 ANP
Wall Street licht in de min

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York noteerden vrijdag halverwege de handel licht in de min. Beleggers grepen een aantal tegenvallende macrocijfers aan om wat winst te nemen. Ook verwerkte de markt de resultaten van de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,2 procent lager op 14.841 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1586 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent tot 3288 punten. Donderdag sloten de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nog op de hoogste standen ooit.

,,We hebben de markt flink omhoog zien gaan'', zei een Amerikaanse handelaar. ,,Veel beleggers zijn voorzichtig en verkopen meteen bij elk signaal van vertraging.''

Vertrouwen

Voor aanvang van de handel bleek dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in maart met 0,4 procent zijn gedaald. Dat is de sterkste afname in 9 maanden. Economen hadden verwacht dat de verkopen stabiel zouden blijven. Onduidelijk is nog of de afname in maart te wijten is aan het slechte weer in de VS of aan de belastingverhogingen die afgelopen maand zijn ingegaan.

Uit voorlopige cijfers van de universiteit van Michigan bleek vrijdag bovendien dat het consumentenvertrouwen deze maand is gedaald, terwijl economen op een stabiele index hadden gerekend. De index die het vertrouwen meet daalde van 78,6 in maart naar 72,3.

Recordhoogte

De eerste twee grote Amerikaanse banken openden de boeken over het eerste kwartaal vrijdag. JPMorgan Chase rapporteerde een recordwinst van 6,5 miljard dollar, hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet bleef echter achter. Het aandeel won 0,1 procent. Ook Wells Fargo zag de winst stijgen tot recordhoogte maar de omzet dalen. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d