Utrechts museum toont origineel vredesverdrag

12 april 2013 om 11:50 door © 2013 ANP
Utrechts museum toont origineel vredesverdrag

UTRECHT (ANP) - Het originele vredesverdag dat de Republiek der Verenigde Nederlanden 300 jaar geleden sloot met Frankrijk is vanaf vrijdag te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Het document is één van de twintig internationale verdragen, die samen tot de Vrede van Utrecht in 1713 leidden.

Utrecht is donderdag begonnen met de viering van de naar de stad vernoemde Vrede. Maar in werkelijkheid werd de Vrede van Utrecht ook gesloten in Madrid, het Duitse Rastatt en het Zwitserse Baden. In Utrecht kwamen echter de hoofdrolspelers van destijds bijeen. Daarom start het Centraal Museum met de internationale tentoonstelling, die nog tot maart 2015 door Europa reist.

Alle Utrechtse musea besteden dit jaar aandacht aan 'het prille begin van Europa' onder het motto Wélke Vrede? Onder andere het Spoorwegmuseum en het Geldmuseum belichten aspecten van het verdrag, dat in het buitenland veel bekender is dan in Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d