Spaanse filmmaker José Bigas Luna overleden

6 april 2013 om 17:25 door © 2013 ANP
Spaanse filmmaker José Bigas Luna overleden

TARRAGONA (ANP) - De Spaanse regisseur José Juan Bigas Luna is op 67-jarige leeftijd in zijn woning in La Riera de Gaià in het noordoosten van Spanje overleden. Familie van de filmmaker maakte dit weekeinde bekend dat hij vrijdag aan de gevolgen van kanker bezweek.

Bigas Luna maakte 17 films en effende daarbij het pad voor de carrières van onder anderen de actrices en acteurs Penélope Cruz, Ariadna Gil, Javier Bardem en Jordi Mollà. Hij verwierf eind jaren 70 al bekendheid in Spanje met de film Bilbao. Hij werd onder meer befaamd met het komische drama Jamón, Jamón (Ham,Ham) uit 1992. Cruz en Bardem speelden in deze film en zij zijn sinds 2010 getrouwd. De film werd op het filmfestival van Venetië van 1992 bekroond met een Zilveren Leeuw.

Ondanks zijn slopende ziekte werkte Bigas Luna tot vrijwel zijn laatste snik aan een film, een bewerking van een Catalaanse roman. Zijn laatste gereedgekomen film was in 2010 Di Di Hollywood.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d