Oorlogsdreiging voortgezet door Noord-Korea

2 april 2013 om 09:58 door Jurgen van der Hoeven / anp
Oorlogsdreiging voortgezet door Noord-Korea

Alle nucleaire installaties in Noord-Korea worden door het land weer in bedrijf gesteld. De in 2007 gesloten kernreactor Yongbyon zou daar volgens het staatspersbureau KCNA ook toe behoren. De installaties worden gebruikt voor de opwekking van energie en voor militaire doeleinden, aldus KCNA.

Reactie China
China betreurt het besluit van Noord-Korea om de kernreactor van Yongbyon in bedrijf te stellen. Alle partijen moeten aan de onderhandelingstafel terugkeren, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Hij noemde de situatie op het Koreaanse schiereiland ''gevoelig en ingewikkeld''. Een conflict daar dient niemands belang. China is de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang.

Kernwapens 'een garantie voor vrede'
Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn kernwapens zelfs een garantie voor vrede. ''Onze nucleaire kracht is een betrouwbaar afschrikwekkend middel'', zei Kim in een dinsdag gepubliceerde, maar al zondag gehouden toespraak tot het centraal comité van de Communistische Partij. ''Kernwapens garanderen onze soevereiniteit.''

Medio 2007 ging de reactor van 5 megawatt in Yongbyon dicht in het kader van een internationale overeenkomst, waarbij behalve Noord-Korea ook Zuid-Korea, Japan, Rusland, China en de Verenigde Staten betrokken waren. In ruil voor meer economische hulp en brandstof doekte Noord-Korea zijn nucleair programma op.

Die overeenkomst lijkt nu verleden tijd. De laatste weken gebruikte Noord-Korea veel oorlogsretoriek richting Zuid-Korea. In februari voerde het noorden een kernproef uit.

Reactie Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei maandag met een ''sterk antwoord'' te komen tegen eventuele agressie van de noorderbuur. ''Er zal een sterke reactie zijn zonder rekening te houden met politieke overwegingen'', aldus Park. Het communistische noorden had eerder de ''staat van oorlog'' afgekondigd. Seoul liet weten dat militaire eenheden direct mogen reageren op agressie vanuit het noorden en niet eerst hoeven te wachten op toestemming van de regering.

Sinds het staakt-het-vuren van 1953 zijn de landen formeel gezien nog steeds met elkaar in oorlog. De kernproef van februari was voor de Verenigde Naties reden het land sancties op te leggen, wat weer tot woedende reacties leidde van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Verenigde Staten nemen de oorlogszuchtige dreigementen serieus, maar tot dusver zijn geen grote troepenverplaatsingen waargenomen in Noord-Korea. ''We hebben geen activiteiten gezien die de retoriek bevestigen'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d