In het nieuws

Metro's special guests: Earth Day met Will en Jaden Smith

Foto van 'Michael Freidson'

22 APR 2013

“Will is hier”, zegt een assistent. Geen grapje. Zijn lach – herkenbaar van de 100 afleveringen van Fresh Prince Of Bell Air – galmt over het Hollywood soundstage. Hij is gearriveerd. Will Smith is een van de grootste sterren, met een netto-waarde van 200 miljoen dollar. Ondanks dit komt Smith nog steeds over als een onbekommerde jongen, die met veel plezier om zijn eigen grappen lacht. Zijn zoon Jaden loopt achter hem aan, serieus en gracieus. Een volwaardige ster, na The Karate Kid, speelt de 14-jarige mee in de nieuwe film After Earth. De film speelt zich 1000 jaar later in de toekomst af. In de film speelt hij een leerling die planeet vol gevaarlijke wezens trotseert om zijn gewonde vader, Will Smith, te redden.
De ecologische boodschap van de film maakte hen het perfect Special Gueststkoppel voor onze Earth Day-editie. In een intiem gesprek praten de twee over samen werken, hoe we de planeet moeten redden en het onvermijdbare: een leven met moeder Jada. Diezelfde week plaatste Jada Pinkett Smith een Facebook-bericht waarin ze eerdere uitspraken over de open relatie van haar en Will verklaarde. Ze noemde het een “volwassen relatie” in plaats van een “open relatie”. Smith deed zijn best om hierover duidelijkheid te scheppen, gezien het feit dat zijn zoon naast hem zat.

Jullie werken samen, leven samen, maar online zie ik video’s van Jaden die aan het skateboarden is en over meisjes praat.Jaden: Um-hmm. Um-hmm.

Dus vroeg ik me af...Will: Wacht even. (Aan Jaden) Je hebt het veel over meisjes?Jaden: In interviews pap. Over hen. Ik ben niet online om te zeggen: “Hé meisje! Hallo?” (Doet net alsof hij een foto van zichzelf neemt) Tweet!

Will, hoezeer ben jij op de hoogte van wat Jaden doet?Will: Niet zo heel erg. Helemaal niet denk ik. Dat is wat ik wil dat hij denkt. (Lacht) Ik heb een groep van Men in Black die alles goed bijhoudt. Jaden: Dit is wat ik me realiseerde: het maakt niet uit wat ik doe of hoe ik het doe, mijn vader weet van alles wat er gaande is. (Will moet lachen)Jaden: Het heeft geen zin om iets te verstoppen, want hij weet het toch wel. Of hij er nu op reageert of niet, hij weet het wel.

Waarom ben je hier zo zeker van?Jaden: Ik weet gewoon hij het weet. (Beiden moeten lachen) Will: Ik hoorde Jaden’s vriend een keer, toen ze samen aan het praten waren. Ik liep de kamer binnen en zei hallo, liep de kamer weer uit, wachtte even en ik hoorde de vriend zeggen: “Dude, ik zeg het je, hij weet het. Hij weet het!” (Beiden lachen uitbundig)

Wanneer was de laatste keer dat je straf had, Jaden?Will: Wij doen niet aan straf. De manier waarop we met onze kinderen omgaan is de volgende: zij zijn verantwoordelijk voor hun leven. Ons concept is: je moet ze zo jong mogelijk zoveel mogelijk controle over hun levens geven als maar kan. We ervaren dat straf geven negatief is. Dus als ze iets doen waar we het niet mee eens zijn, zoals Jaden dat ook wel eens gedaan heeft, zeggen we, je mag doen wat je wil, zolang je maar uit kan leggen waarom dat het juiste voor jouw leven was.Jaden: Het werkt vrij goed.

Maar de meeste tieners zijn van nature niet ingetogen. Jaden, zet je wel eens vraagtekens bij je eigen gedrag? Jaden: Ja. Andere tieners gaan naar feestjes en soms heb ik zoiets van: Wat doe ik hier eigenlijk? Meestal ga ik dan gewoon weg. Sommige dingen vind ik niet leuk, net als andere tieners. Iedereen denkt dat omdat je films maakt je naar feestjes gaat, en ik houd van feestjes, maar niet gewone tienerfeestjes.

Mis je een typische Amerikaanse jeugd?Jaden: Helemaal niet. Ik ga uit en ik skate elke dag. Ik doe leuke dingen met mensen en ik skateboard. Will: (tegen Jaden) Wat zie je als het doel? Je gaat niet uit en je bent niet aan het feesten, wat is het doel, wat ben je aan het doen? Jaden: Ik ga niet niet naar feesten omdat ik het niet wil, of omdat ik wil studeren of naar een goede universiteit wil: ik heb gewoon geen zin om te gaan. Als ze house muziek gaan draaien ben ik misschien geïnteresseerd, maar als het een random plek is en ze Waka Flocka Flame gaan draaien..

Je zet je er tegen af?Jaden: Precies.
Will, hoe en wanneer besloten Jada en jij dat Jaden een filmcarrière aankon?
Will: Je weet het nooit helemaal zeker. Je hebt het idee, je kunt je kinderen aanvoelen, maar tot de dingen in hun leven zich beginnen te ontwikkelen en de dingen die ze veroorzaken effect beginnen te krijgen kan je het nooit helemaal zeker weten. Maar we dachten, omdat ze een carrière kozen waar we beiden succesvol in zijn, we hen op zijn minst goed advies konden geven.

Je hebt het over kiezen, maar hadden ze wel een keuze? Jaden, je ging al mee naar de rode loper toen je nog in de luiers zat.Jaden: Ik ging niet mee naar de rode loper zodat mensen ons konden zien, maar omdat we gratis kaartjes hadden. Will: (Lacht) Dat is wat ons leven was. De familie heeft een film dus we gaan. Jaden: Het begon ermee dat mama naar de rode loper ging en ze wilde niet dat wij bij iemand thuis zouden blijven, dus ze nam ons mee. Uiteindelijk bracht het ons zelf in de filmwereld.

Jaden, je muziek is trippy. Het is iets heel anders dan Will’s feel goodmuziek. Is dat bewust jouw eigen ding?Jaden: Kijk, mensen vertellen me dat ik op hem lijk en dat ik net als hem loop en praat. Als ik ook als hem zou rappen, dan zouden mensen zeggen: “Laten we op de Fresh Princetour gaan.”

Fresh Prince en Fresh Prince Jr. – Ik zou naar die tour gaan. Jaden: Ik moest wel iets compleet anders doen. Als ik een liedje uitbracht met mij en een groep meisjes in een auto met zonnebrillen (op de Pacific Coast Highway), terwijl we “Yeah” zingen, dan had iedereen gezegd “dat hadden we kunnen verwachten”. Dat is waarom ik voor de video van ‘The Coolest’ koos. Mensen hadden zoiets van “Wow! De camera gaat op zijn kop.”

Will, kun je jezelf vinden in zijn muziek op jouw leeftijd?Will: Op 14-jarige leeftijd is zijn geest zoveel verder ontwikkeld dan die van mij toen ik 14 was. Qua tekst, wat hij vertelt en wat hij maakt en hoe het in elkaar zit is veel verder dan wat ik had kunnen maken toen ik 14 was.Of later in je carrière, Miami vertelt ook geen complex verhaal.Will: Precies. Tekstueel gezien is hij verder dan ik ooit zal gaan met mijn muziek. Mijn kracht zijn ideeën en mijn opnamestructuur. Ik weet hoe je platen moet maken zodat het een hit wordt. Jaden: Dat is ook waar je heel goed in bent. Je zou overal heen kunnen gaan en kunnen zeggen: “When I say hip, you say hop.” En dan zullen ze het allemaal zingen. Als ik daar zou staan zou ik zeggen: “Oke jongens, ik ga een sonnet van Shakespeare heel snel voorlezen.” (Beiden lachen)
Het grappigste gedeelte voor mij is de muziek, de oude sound van mijn muziek en de ritmes die ik in mijn liedjes heb is hoe zijn sound ooit was. Het is verschillend. We zijn het tegenovergestelde maar op een manier ook hetzelfde.

Het DNA.Will: Dat is van mij. Vergeet nooit waar je vandaan komt.

Jaden, zou jij Will’s album willen produceren?Jaden: Als het een serieuze beslissing is..Will: Oh, als ik serieus was?Jaden: Ik bedoel, je moet films maken en er zijn projecten die je wil opstarten. Je bent een druk mens.Will: Dus zo zit het.

Misschien is Jaden wel te groot voor jou geworden, Will.Will: Ik weet het. Hij is heel serieus, heel gefocust en hij heeft een zeldzame combinatie van talent, verlangen en doorzettingsvermogen. Deze dingen komen heel zelden samen en ze vragen om een goede timing. Ik ben benieuwd wat hij beslist te doen met zijn leven.

Jaden, wat gebeurt er als je 18 bent en Will je het huis uit schopt?Jaden: We werken waarschijnlijk samen tot hij met pensioen gaat, maar ik denk niet dat hij met pensioen gaat.Will: (Lacht) Nu we het erover hebben, hij denkt erover om een minderjarige zonder voogd te worden.Jaden: Gewoon iets wat door mijn hoofd gaat zo nu en dan.

Ze maakten daar een film over, een meisje wat van haar ouders scheidde.Jaden: Echt?

Huur die, daar kun je misschien wat tips uit halen.Will: (Lacht) Nee, zo is het niet. Ik wil dat hij zoveel mogelijk vrijheid en zeggenschap heeft, zolang hij de verantwoordelijkheid maar wil aanvaarden. Dit zijn concepten die onverbiddelijk met elkaar verbonden zijn. Hij is een verantwoordelijke jongeman, dus krijgt hij de maximale vrijheid.

Justin Bieber, met wie jullie beiden bevriend zijn, is in de media geweest door wat puberale acties. Hebben jullie iets van zijn laatste zes maanden geleerd? Will: Ik praat een keer in de week met Justin en hij heeft last van onvolgroeide volwassenheid in de media en de wereld om zich heen. Justin doet niets wat een normale 19-jarige niet zou doen en het zou helemaal niet nodig moeten zijn dat hij een man wordt. De overgang van jongen naar man is een moeilijke en daar gaat hij op een wereldpodium beter mee om dan 95 procent van de mensen die over hem praten.

Bieber zit op Twitter. Jaden, jij bent ook op Twitter. Will? Jaden: Hij heeft er geen. Normaal gesproken heeft men wel een Twitteraccount, hij niet. Hij vindt Facebook leuker. Will: Ik heb 44 miljoen mensen op Facebook. Ik weet niet hoeveel mensen jij op Twitter hebt? Jaden: Ik wist dat je dat zou zeggen. Will: Ik bedoel maar. Ik weet niet hoeveel volgers jij hebt. Hoeveel heb je er?Jaden: Vier miljoenWill: Ja precies. Die had ik na mijn eerste nummer.Jaden: Ik denk dat mensen op Facebook random mensen volgen.
(Will lacht heel hard)

Jada zit op Facebook...Will: Oh!Jaden: Oh!Will: Oh, mama gaat ervoor!Jaden: Mijn moeder gaat op Facebook!

Is ze zich ervan bewust dat mensen kunnen zien wat ze schrijft? Will: Dan roept ze de familie bij elkaar.
Will en Jaden doen samen Jada na: “Ik zet dit op Facebook hoor!”Jaden: (gaat door met Jada nadoen) “Het interesseert me niet wat ze zeggen.” Oke mam. Ze belt haar manager en zegt: “Het interesseert me echt niet wat ze zeggen, ik plaats dit op Facebook.” Ik denk dat ze een boek moet schrijven.Will: Jada is heel serieus en heeft een duidelijke mening. Ze houdt van Facebook omdat het de enige plek is die ze ooit gehad heeft waar ze het idee heeft dat ze helemaal zichzelf kan zijn.

In haar posts neemt ze een algemeenheid en maakt hier een waarheid van. Ze postte recentelijk dat ze een volwassen relatie had.
Will kijkt naar beneden.

Wil je hier iets aan toevoegen?Will: Ze zet grote waarheden op Facebook. (Wacht even) Ik denk dat we in de vijf minuten die we over hebben niet genoeg tijd hebben om daarover te praten.

Ok. Over naar het Metro Earth Day -nummer dan maar?Will: Ja! Earth Day! Alsjeblieft!


Lees hier al Dagblad Metro van woensdag 19 juni

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie. De krant van woensdag 19 juni vind je nu hier!

In de krant vind je onder andere stukken over de hel voor internationale studenten om in Nederland een kamer te vinden. Verder wordt de trend om je als partners te registreren in plaats van te trouwen besproken. Kijken we naar de sportkleding die door Nike en Serena Williams wordt omgetoverd tot fashion en een interview met niemand minder dan Rammstein!


Rijbewijs 75-plusser in de wacht met jaar verlengen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van hun auto. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.

Steeds langer wachten


Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
01:47

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

Horror

Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


Honden hebben sterke oogspier voor zielige blik

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Heb je de zielige blik van een hond nooit kunnen weerstaan? Je bent niet de enige. Sterker nog, honden zijn er speciaal op getraind. Dat wil zeggen, ze hebben een speciale spier rondom hun ogen.

Droevige blik

Met behulp van die spier kunnen ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog trekken. Dit zorgt er voor dat ze een extra droevige blik kunnen trekken. Dit helpt hen ook om contact te maken met mensen, zo denken Britse en Amerikaanse onderzoekers. Het zou de speciale relatie tussen mens en hond nog maar eens extra benadrukken.


Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als je deze zomer naar Griekenland trekt, dan moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.

50 doden

De Griekse autoriteiten hebben een waarschuwing eruit gegooid. Dat doet het voor de circa 30 miljoen toeristen die er naar het land komen. Vorig jaar had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.


Boris Johnson stap dichter bij opvolging May

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen.

Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

Vijf over


VN wil onderzoek naar dood oud-Egyptische president

Mursi/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mursi. Volgens De VN-mensenrechtenraad moet het onderzoek alle aspecten van de behandeling van Mursi bestrijken in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat.

Isoleercel

Daarbij gaat het om de omstandigheden waaronder hij vastzat, zoals de toegang tot medische zorg en contact met zijn advocaten en familie. „Het lijkt erop dat Mursi ook langdurig in een isoleercel heeft gezeten", zei een woordvoerder van de mensenrechtencommissie van de VN.


Milkshakegooier moet Farage vergoeding betalen

Nigel Farage/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de domme actie, berichten Britse media.

Crowther gooide zijn drankje met de smaak banaan en gezouten karamel naar Farage in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De leider van de Brexit Party voerde toen campagne in Newcastle. De politicus klaagde in een verklaring dat dergelijke aanvallen het "democratische proces" verstoren. Hij krijgt nu omgerekend 391 euro van de dader.

Traditie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Klaver: CO2-belasting is een stap dichterbij

Jesse Klaver/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is een stap dichterbij gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo'n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert Jesse Klaver. De GroenLinks-leider ziet mogelijkheden om tot een breed gedragen CO2-belasting te komen.

Hoe die heffing er precies uit komt te zien, moet de komende tijd duidelijk worden. Het CPB heeft verscheidene varianten doorgerekend, niet alleen van het kabinet maar ook van GroenLinks en de PvdA.

Verschillende vormen


Ook VCP stemt voor: breed draagvlak pensioenakkoord

Wouter Koolmees (rechts) krijgt de uitslag van het VCP te horen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ook de achterban van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) stemt in met het pensioenakkoord. Daarmee heeft na FNV en CNV de laatste van de drie grote vakorganisaties zijn fiat gegeven aan de gemaakte afspraken. Nu kan begonnen worden met de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel.

Vijftig vakverenigingen

Bij VCP zijn zo'n vijftig vakverenigingen aangesloten, waaronder De Unie, politiebond ACP en pilotenbond VNV. Die volgden allemaal een eigen intern proces om over het pensioenakkoord te beslissen. Daarmee kende VCP een heel ander besluitvormingstraject dan FNV, waar vorig week een groot referendum plaatsvond.


Likeability of5

Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen, omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.

Vlees voor guldens

Johannes Hoekstra liet zijn klanten het voorbije weekend voor één keer vlees kopen met guldens. Dat liep storm, want in totaal hadden zijn klanten toch zeker 7.000 gulden over. De Nederlandsche Bank meldde hem even later dat hij die niet meer kan inwisselen.


love
user_fedc2d30b0d5172d01483885a7ea8149fe4222b0_avatar

Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladen

Deze week kun je tijdens het schommelen je telefoon opladen op Utrecht Centraal. Foto: NS

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen.

Vlakbij spoor 19 staan sinds zaterdag drie enorme grote schommels. Je kunt je telefoon aan de oplader leggen en hem daarna opladen door te schommelen. Met de beweging van het schommelen wek je energie op, die gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Zodra er groen licht gaat branden, is je telefoon aan het opladen.

Foto: NS


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind


Likeability of3

Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

Traumahelikopter

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

Foto:ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

Eerder al 1500 extra militairen

Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.