In het nieuws

Metro's special guests: Earth Day met Will en Jaden Smith

Foto van 'Michael Freidson'

22 APR 2013

“Will is hier”, zegt een assistent. Geen grapje. Zijn lach – herkenbaar van de 100 afleveringen van Fresh Prince Of Bell Air – galmt over het Hollywood soundstage. Hij is gearriveerd. Will Smith is een van de grootste sterren, met een netto-waarde van 200 miljoen dollar. Ondanks dit komt Smith nog steeds over als een onbekommerde jongen, die met veel plezier om zijn eigen grappen lacht. Zijn zoon Jaden loopt achter hem aan, serieus en gracieus. Een volwaardige ster, na The Karate Kid, speelt de 14-jarige mee in de nieuwe film After Earth. De film speelt zich 1000 jaar later in de toekomst af. In de film speelt hij een leerling die planeet vol gevaarlijke wezens trotseert om zijn gewonde vader, Will Smith, te redden.
De ecologische boodschap van de film maakte hen het perfect Special Gueststkoppel voor onze Earth Day-editie. In een intiem gesprek praten de twee over samen werken, hoe we de planeet moeten redden en het onvermijdbare: een leven met moeder Jada. Diezelfde week plaatste Jada Pinkett Smith een Facebook-bericht waarin ze eerdere uitspraken over de open relatie van haar en Will verklaarde. Ze noemde het een “volwassen relatie” in plaats van een “open relatie”. Smith deed zijn best om hierover duidelijkheid te scheppen, gezien het feit dat zijn zoon naast hem zat.

Jullie werken samen, leven samen, maar online zie ik video’s van Jaden die aan het skateboarden is en over meisjes praat.Jaden: Um-hmm. Um-hmm.

Dus vroeg ik me af...Will: Wacht even. (Aan Jaden) Je hebt het veel over meisjes?Jaden: In interviews pap. Over hen. Ik ben niet online om te zeggen: “Hé meisje! Hallo?” (Doet net alsof hij een foto van zichzelf neemt) Tweet!

Will, hoezeer ben jij op de hoogte van wat Jaden doet?Will: Niet zo heel erg. Helemaal niet denk ik. Dat is wat ik wil dat hij denkt. (Lacht) Ik heb een groep van Men in Black die alles goed bijhoudt. Jaden: Dit is wat ik me realiseerde: het maakt niet uit wat ik doe of hoe ik het doe, mijn vader weet van alles wat er gaande is. (Will moet lachen)Jaden: Het heeft geen zin om iets te verstoppen, want hij weet het toch wel. Of hij er nu op reageert of niet, hij weet het wel.

Waarom ben je hier zo zeker van?Jaden: Ik weet gewoon hij het weet. (Beiden moeten lachen) Will: Ik hoorde Jaden’s vriend een keer, toen ze samen aan het praten waren. Ik liep de kamer binnen en zei hallo, liep de kamer weer uit, wachtte even en ik hoorde de vriend zeggen: “Dude, ik zeg het je, hij weet het. Hij weet het!” (Beiden lachen uitbundig)

Wanneer was de laatste keer dat je straf had, Jaden?Will: Wij doen niet aan straf. De manier waarop we met onze kinderen omgaan is de volgende: zij zijn verantwoordelijk voor hun leven. Ons concept is: je moet ze zo jong mogelijk zoveel mogelijk controle over hun levens geven als maar kan. We ervaren dat straf geven negatief is. Dus als ze iets doen waar we het niet mee eens zijn, zoals Jaden dat ook wel eens gedaan heeft, zeggen we, je mag doen wat je wil, zolang je maar uit kan leggen waarom dat het juiste voor jouw leven was.Jaden: Het werkt vrij goed.

Maar de meeste tieners zijn van nature niet ingetogen. Jaden, zet je wel eens vraagtekens bij je eigen gedrag? Jaden: Ja. Andere tieners gaan naar feestjes en soms heb ik zoiets van: Wat doe ik hier eigenlijk? Meestal ga ik dan gewoon weg. Sommige dingen vind ik niet leuk, net als andere tieners. Iedereen denkt dat omdat je films maakt je naar feestjes gaat, en ik houd van feestjes, maar niet gewone tienerfeestjes.

Mis je een typische Amerikaanse jeugd?Jaden: Helemaal niet. Ik ga uit en ik skate elke dag. Ik doe leuke dingen met mensen en ik skateboard. Will: (tegen Jaden) Wat zie je als het doel? Je gaat niet uit en je bent niet aan het feesten, wat is het doel, wat ben je aan het doen? Jaden: Ik ga niet niet naar feesten omdat ik het niet wil, of omdat ik wil studeren of naar een goede universiteit wil: ik heb gewoon geen zin om te gaan. Als ze house muziek gaan draaien ben ik misschien geïnteresseerd, maar als het een random plek is en ze Waka Flocka Flame gaan draaien..

Je zet je er tegen af?Jaden: Precies.
Will, hoe en wanneer besloten Jada en jij dat Jaden een filmcarrière aankon?
Will: Je weet het nooit helemaal zeker. Je hebt het idee, je kunt je kinderen aanvoelen, maar tot de dingen in hun leven zich beginnen te ontwikkelen en de dingen die ze veroorzaken effect beginnen te krijgen kan je het nooit helemaal zeker weten. Maar we dachten, omdat ze een carrière kozen waar we beiden succesvol in zijn, we hen op zijn minst goed advies konden geven.

Je hebt het over kiezen, maar hadden ze wel een keuze? Jaden, je ging al mee naar de rode loper toen je nog in de luiers zat.Jaden: Ik ging niet mee naar de rode loper zodat mensen ons konden zien, maar omdat we gratis kaartjes hadden. Will: (Lacht) Dat is wat ons leven was. De familie heeft een film dus we gaan. Jaden: Het begon ermee dat mama naar de rode loper ging en ze wilde niet dat wij bij iemand thuis zouden blijven, dus ze nam ons mee. Uiteindelijk bracht het ons zelf in de filmwereld.

Jaden, je muziek is trippy. Het is iets heel anders dan Will’s feel goodmuziek. Is dat bewust jouw eigen ding?Jaden: Kijk, mensen vertellen me dat ik op hem lijk en dat ik net als hem loop en praat. Als ik ook als hem zou rappen, dan zouden mensen zeggen: “Laten we op de Fresh Princetour gaan.”

Fresh Prince en Fresh Prince Jr. – Ik zou naar die tour gaan. Jaden: Ik moest wel iets compleet anders doen. Als ik een liedje uitbracht met mij en een groep meisjes in een auto met zonnebrillen (op de Pacific Coast Highway), terwijl we “Yeah” zingen, dan had iedereen gezegd “dat hadden we kunnen verwachten”. Dat is waarom ik voor de video van ‘The Coolest’ koos. Mensen hadden zoiets van “Wow! De camera gaat op zijn kop.”

Will, kun je jezelf vinden in zijn muziek op jouw leeftijd?Will: Op 14-jarige leeftijd is zijn geest zoveel verder ontwikkeld dan die van mij toen ik 14 was. Qua tekst, wat hij vertelt en wat hij maakt en hoe het in elkaar zit is veel verder dan wat ik had kunnen maken toen ik 14 was.Of later in je carrière, Miami vertelt ook geen complex verhaal.Will: Precies. Tekstueel gezien is hij verder dan ik ooit zal gaan met mijn muziek. Mijn kracht zijn ideeën en mijn opnamestructuur. Ik weet hoe je platen moet maken zodat het een hit wordt. Jaden: Dat is ook waar je heel goed in bent. Je zou overal heen kunnen gaan en kunnen zeggen: “When I say hip, you say hop.” En dan zullen ze het allemaal zingen. Als ik daar zou staan zou ik zeggen: “Oke jongens, ik ga een sonnet van Shakespeare heel snel voorlezen.” (Beiden lachen)
Het grappigste gedeelte voor mij is de muziek, de oude sound van mijn muziek en de ritmes die ik in mijn liedjes heb is hoe zijn sound ooit was. Het is verschillend. We zijn het tegenovergestelde maar op een manier ook hetzelfde.

Het DNA.Will: Dat is van mij. Vergeet nooit waar je vandaan komt.

Jaden, zou jij Will’s album willen produceren?Jaden: Als het een serieuze beslissing is..Will: Oh, als ik serieus was?Jaden: Ik bedoel, je moet films maken en er zijn projecten die je wil opstarten. Je bent een druk mens.Will: Dus zo zit het.

Misschien is Jaden wel te groot voor jou geworden, Will.Will: Ik weet het. Hij is heel serieus, heel gefocust en hij heeft een zeldzame combinatie van talent, verlangen en doorzettingsvermogen. Deze dingen komen heel zelden samen en ze vragen om een goede timing. Ik ben benieuwd wat hij beslist te doen met zijn leven.

Jaden, wat gebeurt er als je 18 bent en Will je het huis uit schopt?Jaden: We werken waarschijnlijk samen tot hij met pensioen gaat, maar ik denk niet dat hij met pensioen gaat.Will: (Lacht) Nu we het erover hebben, hij denkt erover om een minderjarige zonder voogd te worden.Jaden: Gewoon iets wat door mijn hoofd gaat zo nu en dan.

Ze maakten daar een film over, een meisje wat van haar ouders scheidde.Jaden: Echt?

Huur die, daar kun je misschien wat tips uit halen.Will: (Lacht) Nee, zo is het niet. Ik wil dat hij zoveel mogelijk vrijheid en zeggenschap heeft, zolang hij de verantwoordelijkheid maar wil aanvaarden. Dit zijn concepten die onverbiddelijk met elkaar verbonden zijn. Hij is een verantwoordelijke jongeman, dus krijgt hij de maximale vrijheid.

Justin Bieber, met wie jullie beiden bevriend zijn, is in de media geweest door wat puberale acties. Hebben jullie iets van zijn laatste zes maanden geleerd? Will: Ik praat een keer in de week met Justin en hij heeft last van onvolgroeide volwassenheid in de media en de wereld om zich heen. Justin doet niets wat een normale 19-jarige niet zou doen en het zou helemaal niet nodig moeten zijn dat hij een man wordt. De overgang van jongen naar man is een moeilijke en daar gaat hij op een wereldpodium beter mee om dan 95 procent van de mensen die over hem praten.

Bieber zit op Twitter. Jaden, jij bent ook op Twitter. Will? Jaden: Hij heeft er geen. Normaal gesproken heeft men wel een Twitteraccount, hij niet. Hij vindt Facebook leuker. Will: Ik heb 44 miljoen mensen op Facebook. Ik weet niet hoeveel mensen jij op Twitter hebt? Jaden: Ik wist dat je dat zou zeggen. Will: Ik bedoel maar. Ik weet niet hoeveel volgers jij hebt. Hoeveel heb je er?Jaden: Vier miljoenWill: Ja precies. Die had ik na mijn eerste nummer.Jaden: Ik denk dat mensen op Facebook random mensen volgen.
(Will lacht heel hard)

Jada zit op Facebook...Will: Oh!Jaden: Oh!Will: Oh, mama gaat ervoor!Jaden: Mijn moeder gaat op Facebook!

Is ze zich ervan bewust dat mensen kunnen zien wat ze schrijft? Will: Dan roept ze de familie bij elkaar.
Will en Jaden doen samen Jada na: “Ik zet dit op Facebook hoor!”Jaden: (gaat door met Jada nadoen) “Het interesseert me niet wat ze zeggen.” Oke mam. Ze belt haar manager en zegt: “Het interesseert me echt niet wat ze zeggen, ik plaats dit op Facebook.” Ik denk dat ze een boek moet schrijven.Will: Jada is heel serieus en heeft een duidelijke mening. Ze houdt van Facebook omdat het de enige plek is die ze ooit gehad heeft waar ze het idee heeft dat ze helemaal zichzelf kan zijn.

In haar posts neemt ze een algemeenheid en maakt hier een waarheid van. Ze postte recentelijk dat ze een volwassen relatie had.
Will kijkt naar beneden.

Wil je hier iets aan toevoegen?Will: Ze zet grote waarheden op Facebook. (Wacht even) Ik denk dat we in de vijf minuten die we over hebben niet genoeg tijd hebben om daarover te praten.

Ok. Over naar het Metro Earth Day -nummer dan maar?Will: Ja! Earth Day! Alsjeblieft!


Vooral zorg en klimaat vonden kiezers belangrijk. Foto: ANP

Zorg en klimaat belangrijke thema's voor kiezer

Vooral zorg en klimaat vonden kiezers belangrijk. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

47 MIN

Veel mensen die de afgelopen weken de StemWijzer hebben ingevuld, vonden klimaat en zorg belangrijke thema’s. Bij het invullen van de stellinglijsten gaven veel mensen extra gewicht aan de onderwerpen.

Wie de lijst invulde, kon aangeven welke onderwerpen hij belangrijk vindt zodat daar rekening mee werd gehouden in de uitslag van de StemWijzer. Vooral de thema’s duurzaamheid, jeugdzorg en eenzaamheid kregen vaak meer gewicht. Cultuur en regionale media vonden kiezers dit keer minder belangrijk.

Zeven provincies


De cocaine werd vervoerd in een container vol bananen. Foto: Politie

Drie Nederlanders aangehouden voor drugssmokkel

De cocaine werd vervoerd in een container vol bananen. Foto: Politie

Foto van 'Femke van Rooijen'

1 UUR

Drie Nederlandse mannen zijn aangehouden in verband met de smokkel van zo’n 3300 kilo cocaïne. De lading werd in januari 2017 al onderschept, waarna de politie een uitgebreid onderzoek startte. Een internationale politieactie leidde de afgelopen weken tot drie arrestaties.

De drie mannen, een 74-jarige vader en zijn zoons van 51 en 44 jaar zitten inmiddels in vast. De 51-jarige man werd in Spanje opgepakt en zijn broer in Duitsland. De vader meldde zich uiteindelijk zelf bij de politie.

Bananen


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Ravage bij metrostation Amsterdam na plofkraak

Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

2 UUR

Het metrostation op de Elsrijkdreef in Amsterdam-Zuidoost heeft aanzienlijke schade opgelopen na een plofkraak. Omwonenden meldden een harde knal. Twee verdachten zijn op een scooter weggereden in de richting van Diemen en zijn nog voortvluchtig.

Door de ontploffing is het station zo erg beschadigd dat het volgens de politie voorlopig niet gebruikt kan worden. Het doelwit lijkt een kaartjesautomaat op het station te zijn geweest. De brokstukken zijn tientallen meters rondom de ingang van het station geslingerd.

Buit


Lees de Metro van 21 maart nu al online

Foto van 'Metro'

2 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe internetbankieren de verdachte van de schietpartij in Utrecht fataal werd, en besteden we aandacht aan de slachtoffers van het drama.

Ook kun je lezen over het harde werken van de brandweer. Door de warme zomer van 2018 hadden zij hun handen vol. En schrijven we over de evolutie van vrouwelijke superhelden en fashion.


In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Statenverkiezingen levert twee grote winnaars op

In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

2 UUR

Bij de Statenverkiezingen van woensdag kwamen twee grote winnaars uit de bus. In de eerste plaats Forum voor Democratie (FvD) en op de tweede plaats GroenLinks. In de steden lijkt GroenLinks het vooral goed gedaan te hebben, terwijl Forum vaak groot is geworden in de voorsteden.

Enkele tientallen uitslagen zijn nog niet bekend, maar Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. GroenLinks werd dat in minstens veertien gemeenten, waaronder Utrecht, Leiden, Maastricht, Amersfoort, Zwolle en Arnhem. En ook in Amsterdam lijkt de partij het goed te doen.

Voorsteden


Baudet ziet begin van een nieuw tijdperk

Baudet noemt premier Mark Rutte een 'onbenul' ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 00:35

Een lyrische Thierry Baudet laat tijdens zijn overwinningsspeech geen spaan heel van de stupiditeit van „onbenul'' Mark Rutte. Hij zou woensdag zijn afgestraft nu Forum voor Democratie (FVD) in één klap bijna „de grootste partij van het land is geworden''.

Dat is net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden, vertelt FVD-leider Thierry Baudet in zijn speech na de exitpolls van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. FVD verzamelt volgens exitpolls zoveel zetels in de Provinciale Staten dat de nieuwkomer tien senatoren naar de Eerste Kamer mag sturen. Alleen de VVD heeft er meer.

'Uil van Minerva'


Liveblog: forse winst FvD en GroenLinks in exitpolls

Luid gejuich onder de aanhangers van Thierry Baudet ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De eerste exitpolls van de verkiezingen voor de provinciale staten laten een flinke afrekening zien voor de coalitiepartijen. Ipsos maakte als eerste de slotpeiling van de provincie Zuid-Holland bekend. De grote winnaars in deze provincie zijn Forum voor Democratie en GroenLinks.

Ook in Noord-Brabant en Gelderland doen deze partijen het volgens deze cijfers goed, maar moeten de VVD nog wel voor zich dulden. De grootste verliezer van deze verkiezingen lijkt de PVV te worden. Ook D66, SP en CDA zitten in de hoek waar de klappen vallen, zij leveren tegen de vijf procentpunt in.

Exit-polls zijn geen uitslagen maar peilingen van onderzoeksbureaus met een foutenmarge van een zetel. In de loop van de avond worden de definitieve uitslagen bekendgemaakt. Dit bericht wordt aangevuld.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of3

Ramp voorkomen bij kaping en brand in schoolbus

Het voertuig brandde volledig uit ©AFP, YouTube still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een schoolbus met daarin 51 scholieren is woensdagochtend gegijzeld door een doorgedraaide buschauffeur. Er is niemand zwaar gewond geraakt, wat volgens de Italiaanse autoriteiten een klein wonder mag heten.

De busrit veranderde in een gijzeling toen de chauffeur riep dat „niemand het zou overleven". Nadat de politie de bus klemzette, ontstond er brand. De tieners en hun begeleiders konden het voertuig echter allemaal levend en wel verlaten, meldt de BBC.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Rouwen om een overledene? Prima. Maar denk je wel om de tijd? / Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Nabestaanden van een Britse overledene hebben een prent van 200 pond (zo'n 232 euro) ontvangen nadat de uitvaart van hun naaste het tijdslimiet met 14 seconden had overschreden.

Hoewel de dienst in het crematorium op tijd was afgelopen, gooide een rouwende aanwezige die slecht ter been was roet in het eten. Hij was niet op tijd vertrokken en dus werd er extra zaalhuur in rekening gebracht.

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Het crematorium in kwestie / Google Maps


Stembiljetten Zuid-Holland belanden in Zeeland

Een vrouw in een stemhokje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zeeuwse Oost-Souburg zijn bij een stembureau stembiljetten aangetroffen die bedoeld waren voor de provincie Zuid-Holland. Na onderzoek bleek dat bij de voorraad van de gemeente Vlissingen, waar Oost-Souburg onderdeel van is, verkeerde papieren zitten.

Het is nog niet duidelijk of er stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen.

Goed controleren


EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Uitstel van de brexit tot 30 juni ziet de Europese Unie niet echt zitten. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch aan May laten weten. Theresa May had woensdag verzoek tot uitstel van de brexit gedaan. In plaats van 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk op 30 juni uittreden.

Brief

Daar moeten wel alle lidstaten unaniem mee akkoord gaan. En het verzoek van May stuit op nogal wat verzet in Brussel, dit in verband met de Europese verkiezingen. Die worden namelijk van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Kort uitstel zou daarom volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet langer dan tot 23 mei duren.


Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Bloemen bij het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vrijdagavond zal er een stille tocht worden gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht te herdenken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, zeven anderen raakten gewond. Drie daarvan zijn er ernstig aan toe.

De stille tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf daar gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar het drama plaatsvond.

Witte en rode bloemen


Geen rondleidingen meer op de Wallen

Geen rondleidingen meer op de Wallen

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen trosjes toeristen meer die hun ogen uitkijken op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam gaat namelijk de groepsrondleidingen in dat gebied verbieden.

Niet respectvol

Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W vindt het namelijk „niet respectvol richting de sekswerkers". Dat laat wethouder Udo Kock weten. „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." De maatregel moet ook helpen tegen de drukte op de Wallen.


Singapore, Parijs en Hong Kong zijn duurste steden

Skyline Hong Kong. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De duurste stad ter wereld wordt niet langer vertegenwoordigd door één stad, maar door drie steden. Niet in New York of Londen, maar Parijs, Singapore en Hong Kong betaal je het meeste om te wonen en te leven. Dat werd bekendgemaakt door het Britse Instituut Economist Intelligence Unit. Het is de eerste keer in dertig jaar dat drie steden de nummer-1 positie delen.

Prijzen voor brood, bier en mannen pak

Singapore domineerde de afgelopen vijf jaar de eerste plek, maar deelt deze positie nu dus met Hong Kong en Parijs. Voor het onderzoek werden de prijzen van zaken als wonen, boodschappen, transport, kleding, onderwijs en entertainment in 133 wereldsteden met elkaar vergeleken.


75.000 euro voor uitvaart slachtoffer Kanaleneiland

Al 85.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Premier Rutte legt bloemen neer op het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Update: Er kwam zoveel geld binnen dat de buurvrouw van Roos besloten heeft het geld ook te geven aan de andere nabestaanden en gewonde slachtoffers van de aanval.

Voor de bij de schietpartij in Utrecht overleden Roos is inmiddels meer dan 80 duizend euro opgehaald. Het meisje van negentien kwam maandag om het leven bij de schietpartij in de Utrechtse tram.


May gaat EU vragen om 'kort uitstel'

May vraagt EU om 'kort uitstel' tot 30 juni

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De brexit zal niet jarenlang vooruit worden geschoven, zoals de angst van sommige brexiteers was. De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit.

Drie maanden

May heeft aangestuurd op een verlenging van de deadline van drie maanden, nu wordt 30 juni dé dag waar het om draait. Met uitstel moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem instemmen. Als het uitstel niet wordt gehonoreerd, moet het Verenigd Koninkrijk alsnog op 29 maart de Europese Unie verlaten.


In musea's, auto's of stations: we kunnen stemmen

In musea, auto's of stations: we kunnen stemmen

Ook in Rotterdam staan er rijen voor het stembureau op het station / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijendik staan ze al klaar: de eerste stemmers. Woensdag kan er namelijk gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen.

Primeur

Vooral op station Utrecht Centraal is het druk. Daar staan al sinds het begin van de ochtendspits rijen met mensen voor de twee stembureaus, laat een woordvoerder van de NS weten. Op 69 treinstations in Nederland kan er gestemd worden. Station Castricum had de 'primeur', daar gingen om 00.00 uur de deuren van het stembureau open.