In het nieuws

Metro's special guests: Earth Day met Will en Jaden Smith

Foto van 'Michael Freidson'

22 APR 2013

“Will is hier”, zegt een assistent. Geen grapje. Zijn lach – herkenbaar van de 100 afleveringen van Fresh Prince Of Bell Air – galmt over het Hollywood soundstage. Hij is gearriveerd. Will Smith is een van de grootste sterren, met een netto-waarde van 200 miljoen dollar. Ondanks dit komt Smith nog steeds over als een onbekommerde jongen, die met veel plezier om zijn eigen grappen lacht. Zijn zoon Jaden loopt achter hem aan, serieus en gracieus. Een volwaardige ster, na The Karate Kid, speelt de 14-jarige mee in de nieuwe film After Earth. De film speelt zich 1000 jaar later in de toekomst af. In de film speelt hij een leerling die planeet vol gevaarlijke wezens trotseert om zijn gewonde vader, Will Smith, te redden.
De ecologische boodschap van de film maakte hen het perfect Special Gueststkoppel voor onze Earth Day-editie. In een intiem gesprek praten de twee over samen werken, hoe we de planeet moeten redden en het onvermijdbare: een leven met moeder Jada. Diezelfde week plaatste Jada Pinkett Smith een Facebook-bericht waarin ze eerdere uitspraken over de open relatie van haar en Will verklaarde. Ze noemde het een “volwassen relatie” in plaats van een “open relatie”. Smith deed zijn best om hierover duidelijkheid te scheppen, gezien het feit dat zijn zoon naast hem zat.

Jullie werken samen, leven samen, maar online zie ik video’s van Jaden die aan het skateboarden is en over meisjes praat.Jaden: Um-hmm. Um-hmm.

Dus vroeg ik me af...Will: Wacht even. (Aan Jaden) Je hebt het veel over meisjes?Jaden: In interviews pap. Over hen. Ik ben niet online om te zeggen: “Hé meisje! Hallo?” (Doet net alsof hij een foto van zichzelf neemt) Tweet!

Will, hoezeer ben jij op de hoogte van wat Jaden doet?Will: Niet zo heel erg. Helemaal niet denk ik. Dat is wat ik wil dat hij denkt. (Lacht) Ik heb een groep van Men in Black die alles goed bijhoudt. Jaden: Dit is wat ik me realiseerde: het maakt niet uit wat ik doe of hoe ik het doe, mijn vader weet van alles wat er gaande is. (Will moet lachen)Jaden: Het heeft geen zin om iets te verstoppen, want hij weet het toch wel. Of hij er nu op reageert of niet, hij weet het wel.

Waarom ben je hier zo zeker van?Jaden: Ik weet gewoon hij het weet. (Beiden moeten lachen) Will: Ik hoorde Jaden’s vriend een keer, toen ze samen aan het praten waren. Ik liep de kamer binnen en zei hallo, liep de kamer weer uit, wachtte even en ik hoorde de vriend zeggen: “Dude, ik zeg het je, hij weet het. Hij weet het!” (Beiden lachen uitbundig)

Wanneer was de laatste keer dat je straf had, Jaden?Will: Wij doen niet aan straf. De manier waarop we met onze kinderen omgaan is de volgende: zij zijn verantwoordelijk voor hun leven. Ons concept is: je moet ze zo jong mogelijk zoveel mogelijk controle over hun levens geven als maar kan. We ervaren dat straf geven negatief is. Dus als ze iets doen waar we het niet mee eens zijn, zoals Jaden dat ook wel eens gedaan heeft, zeggen we, je mag doen wat je wil, zolang je maar uit kan leggen waarom dat het juiste voor jouw leven was.Jaden: Het werkt vrij goed.

Maar de meeste tieners zijn van nature niet ingetogen. Jaden, zet je wel eens vraagtekens bij je eigen gedrag? Jaden: Ja. Andere tieners gaan naar feestjes en soms heb ik zoiets van: Wat doe ik hier eigenlijk? Meestal ga ik dan gewoon weg. Sommige dingen vind ik niet leuk, net als andere tieners. Iedereen denkt dat omdat je films maakt je naar feestjes gaat, en ik houd van feestjes, maar niet gewone tienerfeestjes.

Mis je een typische Amerikaanse jeugd?Jaden: Helemaal niet. Ik ga uit en ik skate elke dag. Ik doe leuke dingen met mensen en ik skateboard. Will: (tegen Jaden) Wat zie je als het doel? Je gaat niet uit en je bent niet aan het feesten, wat is het doel, wat ben je aan het doen? Jaden: Ik ga niet niet naar feesten omdat ik het niet wil, of omdat ik wil studeren of naar een goede universiteit wil: ik heb gewoon geen zin om te gaan. Als ze house muziek gaan draaien ben ik misschien geïnteresseerd, maar als het een random plek is en ze Waka Flocka Flame gaan draaien..

Je zet je er tegen af?Jaden: Precies.
Will, hoe en wanneer besloten Jada en jij dat Jaden een filmcarrière aankon?
Will: Je weet het nooit helemaal zeker. Je hebt het idee, je kunt je kinderen aanvoelen, maar tot de dingen in hun leven zich beginnen te ontwikkelen en de dingen die ze veroorzaken effect beginnen te krijgen kan je het nooit helemaal zeker weten. Maar we dachten, omdat ze een carrière kozen waar we beiden succesvol in zijn, we hen op zijn minst goed advies konden geven.

Je hebt het over kiezen, maar hadden ze wel een keuze? Jaden, je ging al mee naar de rode loper toen je nog in de luiers zat.Jaden: Ik ging niet mee naar de rode loper zodat mensen ons konden zien, maar omdat we gratis kaartjes hadden. Will: (Lacht) Dat is wat ons leven was. De familie heeft een film dus we gaan. Jaden: Het begon ermee dat mama naar de rode loper ging en ze wilde niet dat wij bij iemand thuis zouden blijven, dus ze nam ons mee. Uiteindelijk bracht het ons zelf in de filmwereld.

Jaden, je muziek is trippy. Het is iets heel anders dan Will’s feel goodmuziek. Is dat bewust jouw eigen ding?Jaden: Kijk, mensen vertellen me dat ik op hem lijk en dat ik net als hem loop en praat. Als ik ook als hem zou rappen, dan zouden mensen zeggen: “Laten we op de Fresh Princetour gaan.”

Fresh Prince en Fresh Prince Jr. – Ik zou naar die tour gaan. Jaden: Ik moest wel iets compleet anders doen. Als ik een liedje uitbracht met mij en een groep meisjes in een auto met zonnebrillen (op de Pacific Coast Highway), terwijl we “Yeah” zingen, dan had iedereen gezegd “dat hadden we kunnen verwachten”. Dat is waarom ik voor de video van ‘The Coolest’ koos. Mensen hadden zoiets van “Wow! De camera gaat op zijn kop.”

Will, kun je jezelf vinden in zijn muziek op jouw leeftijd?Will: Op 14-jarige leeftijd is zijn geest zoveel verder ontwikkeld dan die van mij toen ik 14 was. Qua tekst, wat hij vertelt en wat hij maakt en hoe het in elkaar zit is veel verder dan wat ik had kunnen maken toen ik 14 was.Of later in je carrière, Miami vertelt ook geen complex verhaal.Will: Precies. Tekstueel gezien is hij verder dan ik ooit zal gaan met mijn muziek. Mijn kracht zijn ideeën en mijn opnamestructuur. Ik weet hoe je platen moet maken zodat het een hit wordt. Jaden: Dat is ook waar je heel goed in bent. Je zou overal heen kunnen gaan en kunnen zeggen: “When I say hip, you say hop.” En dan zullen ze het allemaal zingen. Als ik daar zou staan zou ik zeggen: “Oke jongens, ik ga een sonnet van Shakespeare heel snel voorlezen.” (Beiden lachen)
Het grappigste gedeelte voor mij is de muziek, de oude sound van mijn muziek en de ritmes die ik in mijn liedjes heb is hoe zijn sound ooit was. Het is verschillend. We zijn het tegenovergestelde maar op een manier ook hetzelfde.

Het DNA.Will: Dat is van mij. Vergeet nooit waar je vandaan komt.

Jaden, zou jij Will’s album willen produceren?Jaden: Als het een serieuze beslissing is..Will: Oh, als ik serieus was?Jaden: Ik bedoel, je moet films maken en er zijn projecten die je wil opstarten. Je bent een druk mens.Will: Dus zo zit het.

Misschien is Jaden wel te groot voor jou geworden, Will.Will: Ik weet het. Hij is heel serieus, heel gefocust en hij heeft een zeldzame combinatie van talent, verlangen en doorzettingsvermogen. Deze dingen komen heel zelden samen en ze vragen om een goede timing. Ik ben benieuwd wat hij beslist te doen met zijn leven.

Jaden, wat gebeurt er als je 18 bent en Will je het huis uit schopt?Jaden: We werken waarschijnlijk samen tot hij met pensioen gaat, maar ik denk niet dat hij met pensioen gaat.Will: (Lacht) Nu we het erover hebben, hij denkt erover om een minderjarige zonder voogd te worden.Jaden: Gewoon iets wat door mijn hoofd gaat zo nu en dan.

Ze maakten daar een film over, een meisje wat van haar ouders scheidde.Jaden: Echt?

Huur die, daar kun je misschien wat tips uit halen.Will: (Lacht) Nee, zo is het niet. Ik wil dat hij zoveel mogelijk vrijheid en zeggenschap heeft, zolang hij de verantwoordelijkheid maar wil aanvaarden. Dit zijn concepten die onverbiddelijk met elkaar verbonden zijn. Hij is een verantwoordelijke jongeman, dus krijgt hij de maximale vrijheid.

Justin Bieber, met wie jullie beiden bevriend zijn, is in de media geweest door wat puberale acties. Hebben jullie iets van zijn laatste zes maanden geleerd? Will: Ik praat een keer in de week met Justin en hij heeft last van onvolgroeide volwassenheid in de media en de wereld om zich heen. Justin doet niets wat een normale 19-jarige niet zou doen en het zou helemaal niet nodig moeten zijn dat hij een man wordt. De overgang van jongen naar man is een moeilijke en daar gaat hij op een wereldpodium beter mee om dan 95 procent van de mensen die over hem praten.

Bieber zit op Twitter. Jaden, jij bent ook op Twitter. Will? Jaden: Hij heeft er geen. Normaal gesproken heeft men wel een Twitteraccount, hij niet. Hij vindt Facebook leuker. Will: Ik heb 44 miljoen mensen op Facebook. Ik weet niet hoeveel mensen jij op Twitter hebt? Jaden: Ik wist dat je dat zou zeggen. Will: Ik bedoel maar. Ik weet niet hoeveel volgers jij hebt. Hoeveel heb je er?Jaden: Vier miljoenWill: Ja precies. Die had ik na mijn eerste nummer.Jaden: Ik denk dat mensen op Facebook random mensen volgen.
(Will lacht heel hard)

Jada zit op Facebook...Will: Oh!Jaden: Oh!Will: Oh, mama gaat ervoor!Jaden: Mijn moeder gaat op Facebook!

Is ze zich ervan bewust dat mensen kunnen zien wat ze schrijft? Will: Dan roept ze de familie bij elkaar.
Will en Jaden doen samen Jada na: “Ik zet dit op Facebook hoor!”Jaden: (gaat door met Jada nadoen) “Het interesseert me niet wat ze zeggen.” Oke mam. Ze belt haar manager en zegt: “Het interesseert me echt niet wat ze zeggen, ik plaats dit op Facebook.” Ik denk dat ze een boek moet schrijven.Will: Jada is heel serieus en heeft een duidelijke mening. Ze houdt van Facebook omdat het de enige plek is die ze ooit gehad heeft waar ze het idee heeft dat ze helemaal zichzelf kan zijn.

In haar posts neemt ze een algemeenheid en maakt hier een waarheid van. Ze postte recentelijk dat ze een volwassen relatie had.
Will kijkt naar beneden.

Wil je hier iets aan toevoegen?Will: Ze zet grote waarheden op Facebook. (Wacht even) Ik denk dat we in de vijf minuten die we over hebben niet genoeg tijd hebben om daarover te praten.

Ok. Over naar het Metro Earth Day -nummer dan maar?Will: Ja! Earth Day! Alsjeblieft!


Moorden geeft jeugd status

Moorden geeft jeugd status

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

33 MIN

Met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum schudt de Nederlandse rechtstaat op zijn grondvesten. Misschien nog wel verontrustender: de verdachte van de moord zou tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. 

Schutters lijken op steeds jongere leeftijd de trekker over te halen. Zo wordt ook in mediapublicaties en overheidsdocumenten gewezen op de almaar jongere leeftijd van daders. Het zou gaan om jonge veelplegers die razendsnel de criminele ladder willen beklimmen.

Weinig kansen


Credits: Ferdy Damman / ANP Kippa

Mensen durven huis niet uit door tekort aan openbare wc’s

Credits: Ferdy Damman / ANP Kippa

Foto van 'Quincy Brouwer'

1 UUR

Één op de twintig Nederlands blijft thuis door te kort aan openbare toiletten, stelt Continentie Stichting Nederland (CSN).

Geen mogelijkheid hebben om een wc te bezoeken op openbare plekken is een probleem waar veel Nederlanders mee kampen. Zeker voor mensen die last hebben van incontinentie of andere plasproblemen is dit vervelend. Zij moeten in geval van nood zo snel mogelijk naar een wc kunnen. Vanwege het geringe aantal openbare toiletten is dit niet mogelijk. Dit lijdt tot vervelende situaties: één op de twintig Nederlanders durft het huis niet meer uit uit angst voor plasongelukken.

VN-Verdrag


Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn

Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn

Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn. Foto: Unsplash.

Foto van 'Ista van Galen'

2 UUR

Instagram en Facebook doen berichten over afslankproducten en cosmetische ingrepen in de ban. Voor jongeren onder de 18 jaar worden promotieberichten hierover onzichtbaar gemaakt.

Afslankthee, lipfillers en superdunne influencers die te koop lopen met afslankproducten: je komt het allemaal tegen op Instagram. Vooral voor jongeren is dit niet goed voor het zelfbeeld: van alle social media platforms heeft Instagram de slechtste invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Om de druk die zij soms voelen te verminderen, komt Instagram daarom met een nieuw beleid. Ook bij Facebook gaan deze strengere regels gelden.

Berichten die diëten of cosmetische ingrepen promoten en bijvoorbeeld een prijsvermelding bevatten, zullen niet meer zichtbaar zijn voor gebruikers onder de 18 jaar. Wanneer er onrealistische afslankproducten worden aangeboden die je op miraculeuze wijze zouden kunnen helpen, wordt het bericht zelfs volledig in de ban gedaan.


14-jarige jongen vast in zaak dood 71-jarige Hagenaar

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden in verband met het overlijden van een 71-jarige Hagenaar. De man overleed maandag in het ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren van middelbareschoolleeftijd. De 14-jarige meldde zichzelf bij de politie.

Mishandeling

Het slachtoffer overleed nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden. De echtgenote van het slachtoffer heeft agenten verteld dat haar man het slachtoffer was geworden van mishandeling toen hij op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag langs het groepje jongeren liep. Hij is op eigen kracht naar huis gelopen, maar werd daar later onwel.


Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

De herfst staat weer voor deur. Vanaf aankomende zaterdag 21 september gaat volgens de astronomische kalender het herfstseizoen van start. 

Maar is de verdeling van vier seizoenen in een jaar eigenlijk nog wel realistisch en betekent de start van de herfst tegenwoordig nog wel dat we de zomerkleren weer op kunnen bergen? Het wordt tenslotte steeds maar warmer en warmer en het klimaat is daarom steeds vaker het gesprek van de dag.

Toch zullen seizoen niet vervagen, zegt meteoroloog Marlotte van der Heiden van Weeronline. „De seizoenen ontstaan door de kanteling van de aarde, de hoeveelheid zonuren is daarmee gemoeid. Aan die kanteling verandert niks.”


Bloemenzee voor kantoor van vermoorde advocaat Wiersum

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:59

Op de stoep voor het kantoor van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje.

Bloemisten stoppen

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand. Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: „Wij laten ons niet de mond snoeren."


Er is een oplossing voor die plastic wegwerpdeksels

De plastic deksels zijn straks verleden tijd. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 14:34

Zaterdag is het World Cleanup Day en gaan meer dan 1300 mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Dat is hard nodig. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws: er komen steeds meer nieuwe alternatieven voor plastic. Zo ook de deksel op je koffiebeker; die hoeft straks niet meer van plastic te zijn.

„Overal merk je dat je omringd bent door plastic”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation. Deze stichting heeft de World Cleanup Day in Nederland geïntroduceerd. „Als je in de supermarkt loopt, zie je gangpaden vol plastic verpakkingen. Heel veel van die verpakkingen komen in het milieu terecht.” Binnen twintig minuten na aanschaf, is 50 procent van de plastic verpakkingen niet meer nodig. „Denk aan snoepverpakkingen, blikjes, maar ook het plastic tasje voor je groenten dat je alleen nodig hebt voor het ritje naar huis.”

Duurzamer koffie halen


Nooit meer wachten: Schiphol gaat wachttijden voorspellen

Is lang wachten straks verleden tijd op Schiphol? Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

De vakantie is doorgaans een heerlijk vooruitzicht, maar de uren wachten op Schiphol zijn wat minder. Daar lijkt een einde aan te komen: Schiphol gaat aangeven hoelang je moet wachten bij de beveiliging.

Reizigers kunnen binnenkort checken hoe lang ze moeten wachten bij de veiligheidscontroles op Schiphol. De luchthaven is begonnen met een proef, waarbij passagiers in vertrekhal 1 de voorspelde wachttijd kunnen zien op de website.

Twee uur voor vertrek


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Metro zoekt freelance redacteuren. / Unsplash.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Voor onze redactie van Metro zijn we per direct op zoek naar enthousiaste freelance redacteuren. 

We zoeken iemand die actief is in de journalistiek en originele invalshoeken bij het nieuws kan bedenken, maar ook los van de ‘agenda’ creatieve ideeën kan uitwerken. Werkervaring op een nieuwsredactie is een pre.

Je gaat werken voor zowel online als voor print en komt terecht op onze redactie in Amsterdam.


Likeability of3

Oud-voetballer doodgeschoten in Amsterdam

De plaats waar het vanochtend gebeurde. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

In Amsterdam Zuidoost is woensdagavond een man doodgeschoten. Het gaat om de 32-jarige voormalige profvoetballer Kelvin Maynard.

De man werd woensdagavond doodgeschoten in een voertuig op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen of hij een bekende is van politie en justitie.

Vooralsnog geen verband


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Canadese premier biedt excuses aan voor bruingeschminkt gezicht

Justin Trudeau, de premier van Canada. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor zijn bruingeschminkte gezicht in 2001.

„Ik had toen beter moeten weten, maar ik deed het toch. Het spijt me ten zeerste", vertelde Trudeau aan verslaggevers in zijn campagnevliegtuig in Halifax, Nova Scotia, nadat Time magazine het beeld had gepubliceerd.

Trudeau als Alladin


'Werk was geen gevecht voor Wiersum'

Bloemen voor de advocaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De woensdagochtend geliquideerde advocaat Derk Wiersum was zich bewust van de risico's die de verdediging van kroongetuige Nabil B. met zich meebracht.

„Maar Derk was duidelijk: we moeten de belangen van onze cliënt behartigen. Dat is onze rol als advocaat. Derk stond daar heel duidelijk voor", zegt zijn oud-kantoorgenoot en goede vriend Bart Stapert in de Telegraaf.

Wiersum en Stapert stonden samen de kroongetuige bij totdat diens broer in koelen bloede werd vermoord. Stapert stapte toen over naar het gerechtshof in Den Bosch, waar hij raadsheer is.


'Doe onderzoek naar verband parkinson en landbouwgif'

Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

In de Nederlandse landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson verhogen. Diverse deskundigen waarschuwen voor de risico's in tv-programma Zembla.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) erkennen dat meer onderzoek nodig is. „Als we kijken naar het gemiddelde risico, dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden", zegt hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen met verwijzing naar een literatuurstudie.

Beter onderzoeken


Amerikaanse marine bevestigt opnames van ufo's

De Amerikaanse vlag. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Voor liefhebbers van ufo's wordt het allemaal een stukje spannender: de Amerikaanse marine heeft namelijk bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn.

De opnames van de 'unidentified flying objects', waar ufo de afkorting voor is, zijn gemaakt door piloten van de Amerikaanse marine. Wat er op de beelden te zien, is wil of kan de marine niet zeggen.

Langwerpige objecten


Weggestuurde Uber-chauffeurs mogen in beroep

Een Uber-chauffeur met de app. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Ook in Nederland kunnen chauffeurs van taxidienst Uber een tweede kans krijgen. Het bedrijf lanceert een geschillencommissie in Nederland.

Mensen die niet meer voor Uber mogen chauffeuren, kunnen straks in beroep. Een geblokkeerde chauffeur kan daar bezwaar maken. Drie of meer collega's beoordelen dan of hij of zij een tweede kans zou moeten krijgen. Zoiets bestaat al in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Schorsing onherroepelijk


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

CDA en D66 willen de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen, om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het CDA wil de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. Ook coalitiepartner D66 wil de „komende twee jaar" al nadenken over een nieuw stelsel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te sleutelen.

'Leenstelsel geen goed idee geweest'