Koningslied blijft hot item

21 april 2013 om 16:30 door © 2013 ANP
Koningslied blijft hot item

RIJSWIJK (ANP) - Het vrijdag gepresenteerde officiële koningslied blijft het land bezighouden. Ook in de nachtelijke uren is de onlinepetitie tegen het koningslied massaal getekend. De teller stond zaterdag rond het middaguur op net boven de 30.000. De Facebook-pagina Sorry voor het Koningslied - ook geen fan van het nummer - was toen al bijna 60.000 keer 'geliked'.

Het koningslied is in het land met tamelijk veel cynisme ontvangen. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt. Kritiek was er zowel op die tekst ('Schokkend', volgens Wim de Bie) als op de melodie en op de clip. Bovendien vonden twitteraars het nummer verdacht veel lijken op Paradise van Coldplay.

Binnen een paar uur hadden vrijdag al enkele duizenden mensen hun handtekening gezet onder de petitie, een initiatief van columniste Sylvia Witteman.

Bekende en onbekende Nederlanders twitteren zich ook zaterdag nog een slag in de rondte. Inmiddels circuleren al heel wat parodieën en zijn er al enkele alternatieve composities in de maak, onder andere van twee Utrechtse studenten en van een groepje rond schrijver Daan Windhorst en Thijs van Otterloo, de zoon van arrangeur Rogier.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d