In het nieuws

'Deal Egypte en IMF nog ver weg'

Foto van 'Metro'

14 APR 2013

De onderhandelingen over noodleningen tussen Egypte en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijken voorlopig geen resultaten op te leveren. Dat hebben bronnen rond de gesprekken zondag laten weten.

Het IMF wil Egypte voor 4,8 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan noodkredieten voorzien. De onderhandelingen over die leningen lopen voorlopig echter spaak op de voorwaarden die het fonds aan die leningen stelt. De Egyptische regering zou bijvoorbeeld belastingen moeten verhogen en in subsidies moeten snijden.

Egypte kreeg vorige week wel 5 miljard dollar aan hulpleningen toegezegd door Qatar en Libië. Volgens een betrokken diplomaat hecht Egypte daardoor nu minder belang aan de gesprekken met het IMF dan voorheen.


Dode vermoedelijke dader schietpartij Hanau gevonden in huis

Uiteindelijk werd de vermoedelijke schutter dood gevonden in zijn huis. /ANP

Foto van 'Metro'

10 MIN

Bij twee schietpartijen in shishalounges in het Duitse Hanau zijn negen doden en meerdere gewonden gevallen. De vermoedelijke dader werd dood gevonden in een woning. 

De dader zou alleen hebben gehandeld en na de eerste schietpartij rond 22.00 uur gevlucht zijn in een donkere auto. Daarna opende hij in een andere lounge nog een keer het vuur. De politie zocht met man en macht naar de dader.

In woning


Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld
Likeability of3

Jongetje (10) die vroeg om voetbalplaatjes mishandeld

Het jongetje vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 38-jarige man uit Dordrecht is woensdag opgepakt omdat hij vorige week een 10-jarige jongen mishandelde die om voetbalplaatjes vroeg.

Het jongetje stond vorige week woensdag bij een Albert Heijn Dordrecht om in de laatste dagen van de actie, die tot en met zondag liep, nog wat plaatjes te scoren.

Hij vroeg het winkelend publiek om voetbalplaatjes. De verdachte was hier niet van gediend en verkocht de jongen „een paar rake klappen”, aldus de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

Trump bood Assange gratie als hij zou meewerken over e-maillek

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niets te maken had met de publicatie van WikiLeaks-e-mails van de Democratische partij. Dat bleek bij een hoorzitting voor de rechtbank in Londen woensdag.

Assange verscheen op de zitting via een videolink vanuit een gevangenis in Londen, terwijl advocaten de gang van zaken van de hoorzitting van volgende week bespraken. De rechtbank moet beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tijdens de hoorzitting van woensdag sprak Assange alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

Getuigenverklaring


Man die copy-paste uitvond overleden
Likeability of3

Man die copy-paste uitvond overleden

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler bedacht in de jaren '70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. 'Cut, copy and paste', noemde hij het. De handige functie wordt tegenwoordig overal gebruikt.

Omslachtige systemen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Het belangrijkste bij een burn-out: kies voor jezelf

Volgens de Burn Out Poli zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. /Gettyimages

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Zanger Jan Smit zat een maand in een kliniek voor de behandeling van een burn-out. Om verder tot rust te komen trekt hij zich een deel van zijn tijd terug in een appartement, zonder zijn gezin. Is dit hét medicijn tegen een burn-out en hoelang staat er eigenlijk voor?

Een burn-out kan ons allemaal overkomen. De cijfers liegen er niet om. Volgens de Burn Out Poli - met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Voorburg en vier nieuwe vestigingen op komst - zijn er 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out verschijnselen. Of je nu hoog op laag opgeleid bent, bekend of onbekend, bij iedereen kan het moment komen dat je lijf chronische stress ervaart en ‘stop’ zegt.

Een van de bekendste zangers van ons land overkwam dit ook en vertrok voor een maand naar Spanje waar hij werd behandeld door een groep Nederlandse psychotherapeuten. Smit is weer terug in Nederland maar trekt zich zo nu en dan terug in een eigen appartement als de drukte van zijn gezin (hij heeft drie kinderen, red.) hem iets te veel wordt. Niet iedereen met een burn-out heeft de luxe om dit te doen, maar is afstand nemen goed voor je herstel?


‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

‘Schaarste seksspeeltjes dreigt door coronavirus’

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in China worden geproduceerd voor de Europees marktleider in online erotiek, EDC Retail.

Het productieproces in China ligt als gevolg van het rondwarende virus grotendeels stil. „De productie is maar een derde van wat het normaal is”, vertelt CEO Eric Idema. Via webshop EasyToys.nl, onderdeel van EDC Retail, worden wekelijks tienduizenden erotische producten besteld.

Handel ligt plat


Boeren én Drentse boerenrockband 'donderen deur'

Minder boeren dan verwacht, maar de boeren die er waren, wáren er / ANP Koen van Weel

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Drie maal trekkersrecht? Voor de derde keer trokken de boeren naar Den Haag. Drentse boerenrockband 'De Wethouders' stak ze een muzikaal hart onder de riem. „Je moet niet met de boeren fucken.”

Op dezelfde dag dat een online supermarkt nieuwe boerderijmelk in het assortiment aankondigt, komen de boeren uit alle hoeken en straten en zelfs over de tramrails naar de nieuwe demonstratieplek geronkt. Velen op hun trekkers, versierd met onze Nederlandse tricolor wapperend in de wind, maar dan omgekeerd als symbool van nood en protest. Een allerhande aan krachtige en soms ook spitsvondige leuzen prijkt op de trekkers, in zwarte blokletters op verschillende materialen gestift.

‘Nederland is opgebouwd in overalls en wordt kapot gemaakt door pakken’ staat op een stuk karton te lezen, evenals ‘Onze landbouwsector gaat naar de klote door al die politieke malloten’. De ondergrond van het Malieveld moet nog even bijkomen van de vorige acties en Staatsbosbeheer en de gemeente hebben het de boeren dan ook verboden om wederom daar te demonstreren. De nieuwe locatie, waarvan de naam bij velen waarschijnlijk een thuiskom-gevoel oproept, is de Koekamp, het park vlakbij het protestveld en staat op deze woensdag vol met duizenden boeren en sympathisanten, waarvan velen gewoon met de trein zijn gekomen, zoals actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had geadviseerd. Al zijn er ook bij die de nacht hebben doorgebracht in hun trekker. De verwachte 7500 zijn er niet, maar de boeren die er zijn, laten hun stem horen. „We protesteren tegen de overheid omdat ze de boeren continu in hun hemd zetten”, zegt iemand, aangevuld door zijn buurman: „we zijn hier niet om de burgers te pesten, maar juist om voor ons bedrijf op te komen.”


Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

Opnieuw arrestatie door onderzoek naar pedovereniging Martijn

De 25-jarige man werd dinsdag opgepakt. Foto ter illustratie. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 25-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Het gaat om Nelson M., die vorige week in opspraak raakte omdat hij in het televisieprogramma Danny Op Straat beweerde dat een jong kind zelf kan beslissen of het seks heeft met een volwassene.

De arrestatie vloeit voort uit een onderzoek dat justitie heeft ingesteld naar mogelijk nieuwe activiteiten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Doorzoekingen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

17 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Wat wordt de carnavalskraker van 2020?

Met zijn carnavalskrakers is Lamme Frans een graag geziene gast tijdens carnaval. /Lamme Frans

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Welk lied gaan we het meeste horen deze carnaval? Wordt het een feestplaat van Snollebollekes, de viralhit van Lamme Frans, de lofzang op de frikadel of toch de folky sjoenkelballad van het Limburgse duo Spik & Span?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de plek waar je carnaval gaat vieren. Want er zijn immense verschillen tussen de viering van het volksfeest in Limburg en Noord-Brabant. Zelfs binnen die provincies kan het per gemeente verschillen welke liedjes er worden gedraaid. „Het Brabants carnaval is meer gelieerd aan feestmuziek, zoals Snollebollekes en het aprèsskigebeuren zoals we dat kennen uit Duitsland en Mallorca”, aldus Henk Hover, programmamaker en muziekredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. „Het Limburgse vastelaovend is meer geënt op het Duitse carnaval, zoals ze dat vieren in het Rijnland en Keulen, dus de muziek is ook meer daaraan gekoppeld.” Bovendien zul je carnavalsplaten van André van Duin of Gebroeders Ko niet horen onder de provinciegrens bij Eindhoven. „In Limburg moet je echt niet aankomen met Nederlandstalige carnavalsmuziek; het moet dialect zijn.”

Vrolijke potpourri


Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-onderwijsminister en PvdA'er Jos van Kemenade is woensdag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Van Kemenade was 82 jaar oud. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Heiloo in Noord-Holland.

Van Kemenade was van 1973 tot 1977 minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl. Die functie vervulde hij opnieuw in 1981 en 1982, ditmaal in het kabinet-Van Agt II. In de tussentijd was hij Tweede Kamerlid en fractiesecretaris.


Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag
Likeability of5

Vier boeren aangehouden tijdens protest in Den Haag

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde.

Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. De tractoren verlaten inmiddels Den Haag.

‘Effe stickertje plakken’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16
Likeability of5

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16

De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de zestien jaar. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de 16 jaar. Het zou te veel risico’s met zich meebrengen voor tieners die jonger zijn.

De inspectie controleerde 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben en bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Zo moeten de vaak jonge bezorgers te lang achter elkaar werken en bezorgen ze tot laat in de avond nog maaltijden. Ook krijgen ze te weinig betaald.

Steeds jonger


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zwangere asielzoekers uit West-Afrika verdwenen uit azc's

Het exterieur het asielzoekerscentrum in Ter Apel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker 25 zwangere asielzoekers uit West-Afrika zijn sinds november 2019 verdwenen uit verschillende asielzoekerscentra in Nederland.

Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) is bang dat de vrouwen en hun kinderen slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaren of voodoorituelen.

Volgens de alarmering van het EMM gaat het voornamelijk om vrouwen uit Nigeria, en een aantal van hen komen uit Kameroen, Congo en Oeganda. Het centrum weet van tenminste 25 verdwijningen, die in november en december plaatsvonden.


Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

Tweede onderwijsopleiding goedkoper voor docent

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Docenten die een extra opleiding willen volgen om een tweede bevoegdheid voor het onderwijs te halen, hoeven de komende jaren daar een stuk minder collegegeld voor te betalen. 

Een tweede opleiding kost ze nog 3500 euro. Dat liet minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag weten. Voor een eerste opleiding - op welk gebied dan ook - geldt een wettelijk collegegeld van ruim 2000 euro, maar voor een tweede opleiding mogen onderwijsinstellingen het zelf bepalen. Bij veel lerarenopleidingen loopt dat op tot 7000 euro. Met de nieuwe regeling blijven docenten dus wel meer collegegeld betalen voor hun tweede dan hun eerste opleiding.

Omscholen


Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken

Kamervragen van CDA over 'onhandig' in- en uitchecken bij overstap

Kamervragen van CDA over 'onhandig' opnieuw in- en uitchecken / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Het in- en uitchecken bij de overstap binnen het openbaar vervoer is onhandig geregeld. Daarom stelt het CDA hier kamervragen over en pleiten de partij voor strikte eisen voor vervoerders.

CDA-kamerleden Mustafa Amhaouch en Wytske Postma stellen kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Milieu en Wonen over het mogelijk maken van enkelvoudig in- en uitchecken. De partij stoort zich aan het feit dat reizigers bij iedere overstap opnieuw moeten in- en uitchecken.

Onnodige kosten


Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger
Likeability of3

Bodybuilders doen recordpoging met eten van mega hamburger

Links bodybuilder Lorenzo Leeuwe en rechts ' Dutch Giant' Olivier Richter

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bodybuilders Olivier Richters en Lorenzo Leeuwe doen binnenkort een recordpoging om de grootste hamburger van Nederland op te eten.

Het record van de Big Daddy, zoals de beruchte hamburger heet, staat nu op negen opgestapelde burgers van in totaal 2,7 kilo. Deze is verkrijgbaar bij hamburgerrestaurant Burgers van Barneveld. De twee hongerige heren zullen daar een recordpoging doen om het beest van een burger, van dit keer 3 kilo, weg te krijgen. „Ik had de burger gezien op Instagram dacht eigenlijk meteen: 'Dat lukt mij ook wel'", zegt Lorenzo Leeuwe. „Ik ben een hele grote eter en heb al eens eerder een burger van 2,2 kilo opgekregen. Het leek me leuk om dat persoonlijke record te verbreken."

En dat gaat Leeuwe niet alleen doen. Samen met Olivier Richters waagt hij begin maart een poging om de enorme hamburger van 3 kilo weg te krijgen. „Het is niet alleen een poging om het record van 2,7 kilo te verbreken, maar het is ook een onderlinge competitie. Olivier is ook een hele grote eter en het is natuurlijk wel de bedoeling om hem te verslaan door de burger eerder op te hebben dan hij", lacht Leeuwe.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Reizen naar je werk? Geen probleem

Reizen naar je werk? Geen probleem

Reizen naar je werk? Geen probleem / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Reizen naar je werk? We doen er tegenwoordig minder moeilijk over. De afstand tussen woon- en werkplek is namelijk de afgelopen jaren flink toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving PBL. Daarbij was de afstand tussen woon- en werkplek in 1995 nog 14,6 kilometer en is dat in 2016 gestegen naar 19 kilometer.

Hoogopgeleid


Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt deze week verschillende landen rondom de Perzische Golf. Dit om te praten over de spanning in het gebied. De minister bezoekt onder meer het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Ruyter, die in de Straat van Hormuz meedoet aan een Europese missie onder leiding van Frankrijk.

Mensenrechten

Blok gaat naar Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Die eerste twee landen zijn rivalen in de regio, en de spanningen in het gebied zijn iets wat Blok met zijn Saudische collega wil bespreken. Ook de mensenrechten in het land staan op de agenda.