Beurzen hopen op renteverlaging ECB

23 april 2013 om 16:03 door © 2013 ANP
Beurzen hopen op renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag stevige winsten zien. Zwakke macrocijfers uit Europa voedden de hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente zal verlagen om de economie te stimuleren. Ook wordt gewacht op de resultaten van iPhone-maker Apple, die na de slotbel op Wall Street bekend worden gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,5 procent hoger op 348,45 punten. De MidKap klom 1,3 procent, tot 524,19 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 2,2 en 1,9 procent. De beurs in Parijs klom 3,1 procent onder aanvoering van chipmaker STMicroelectronics, die 8,9 procent hoger koerste na publicatie van de kwartaalcijfers.

In Milaan en Madrid stegen de hoofdgraadmeters respectievelijk 2,4 en 3,2 procent. Ook op de obligatiemarkt nam de financiële druk op Italië en Spanje verder af. De rentes op 10-jarige staatsobligaties van beide Zuid-Europese landen zakten naar het laagste niveau sinds november 2010.

Bedrijfsresultaten

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april verder is gedaald. Voor het eerst sinds november vertoonde ook de Duitse economie weer tekenen van krimp.

De beurzen kregen een groot aantal bedrijfsresultaten te verwerken. In Londen klom chip- en softwaremaker ARM Holdings 11,2 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook de resultaten van de Zwitserse luxegoederenfabrikant Richemont vielen in goede aarde. Het aandeel won in Zürich meer dan 8 procent.

Grootste daler

In de AEX was Imtech de grootste daler met een min van 6,9 procent. De technisch dienstverlener gaat 1300 banen schrappen. In Nederland gaan 550 banen verloren. Het bedrijf moet daarnaast meer afschrijven op zijn activiteiten in Duitsland vanwege boekhoudkundige onregelmatigheden. KPN ging licht omhoog, na een verlies eerder op de dag. Het telecomconcern zag zijn kwartaalwinst ruimschoots halveren. Ook keert KPN dit jaar en volgend jaar geen dividend uit.

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 5,5 procent. In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van 7 procent nadat het kwartaalverlies van het navigatiebedrijf meeviel. Ingenieursbureau Arcadis stond onderaan met een min van 4,2 procent na tegenvallende kwartaalresultaten.

De euro was 1,3024 dollar waard, tegen 1,3045 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 88,64 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d