André Kuipers heropent Huygensmuseum

25 april 2013 om 18:45 door © 2013 ANP
André Kuipers heropent Huygensmuseum

VOORBURG (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft donderdag het vernieuwde Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg heropend. Het museum is gevestigd in een buitenplaats die diplomaat, dichter, musicus en kunstkenner Constantijn Huygens in 1641 liet aanleggen.

Hofwijck was voor Huygens de plek waar hij zich met zijn gezin kon terugtrekken van de Haagse beslommeringen en het hofleven. Ook zijn zoon, de beroemde wetenschapper Christiaan Huygens, woonde en werkte in het huis. Het museum is gewijd aan het leven van vader en zoon.

De afgelopen maanden is Hofwijck flink onder handen genomen. Het museum heeft er twee verdiepingen bij, onder meer door de zolder waar het kantoor was gehuisvest, erbij te betrekken. De buitenzijde is compleet gerenoveerd. André Kuipers is al lange tijd een groot bewonderaar van Christiaan Huygens en diens werk en mocht daarom de opening verrichten.

De historische buitenplaats werd in 1914 een museum. Ook in de jaren 90 vond er een restauratie plaats van het huis. In 2005 is de tuin in oude luister hersteld. Koningin Beatrix verrichtte toen de officiële heropening. De vorstin opende deze week de Huygenstentoonstelling in de Grote Kerk in Den Haag. Het was haar laatste openingshandeling als koningin.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d