'Amsterdamse beurs begint vlak’

11 april 2013 om 08:02 door © 2013 ANP
'Amsterdamse beurs begint vlak’

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

,,De AEX begint nagenoeg onveranderd. Het is wachten op de verdere ontwikkelingen op Wall Street, waar de ongekende opmars voortduurt en nieuwe recordstanden werden bereikt. Wall Street heeft duidelijk de leiding. Ondanks dat uit de notulen bleek dat steeds meer beleidsmakers van de Fed het stimuleringsprogramma willen terugdraaien, verwacht de markt dat het programma wordt voortgezet vanwege de zwakke banencijfers“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront zal DE Master Blenders mogelijk bewegen op een advieswijziging. ING verlaagde het beleggingsadvies voor het koffie- en theebedrijf. De analisten verwachten dat het bod van JAB op DE Master Blenders een hoge kans van slagen heeft en waarschijnlijk zal worden afgekaart op 13 euro per aandeel.

Verre Oosten

Op macro-economisch vlak bleek dat de inflatie in Duitsland in maart is uitgekomen op 1,4 procent op jaarbasis. Daarmee werden de voorlopige cijfers bevestigd. In februari kwam de inflatie in Duitsland uit op 1,5 procent.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen donderdag omhoog in navolging van de koerswinsten op Wall Street en in Europa. In Tokio zette de Nikkei de rally voort met een winst van 2 procent en eindigde op de hoogste stand sinds juli 2008. De Japanse exportbedrijven vervolgden hun opmars door de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen.

Dow Jones

De beurzen in New York eindigden woensdag stevig in de plus. Dat was te danken aan een sterk Chinees importcijfer, de bevestiging van de Japanse overheid dat het de economie flink gaat stimuleren en de hoop dat de kwartaalcijfers mee zullen vallen. De Dow-Jonesindex en de S&P 500-index bereikten nieuwe recordstanden.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 14.802,24 punten. De S&P steeg 1,2 procent tot 1587,73 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 3297,25 punten.

Euro

De koersen op de Europese aandelenbeurzen vlogen eerder op de dag ook omhoog dankzij het sterke importcijfer uit China. In Amsterdam was KPN een van de uitblinkers. Op de algemene aandeelhoudersvergadering van het telecombedrijf werd de voorgenomen aandelenuitgifte ter waarde van 3 miljard euro goedgekeurd.

De AEX-index eindigde 2,1 procent hoger op 348,53 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 1,5 procent tot 528,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,2 en 2,3 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3069 dollar waard, tegen 1,3057 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 94,39 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,3 procent goedkoper op 105,51 dollar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d