'AEX begint met verlies’

26 april 2013 om 07:50 door © 2013 ANP
'AEX begint met verlies’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen licht lager openen. Beleggers zullen vooral letten op het economische groeicijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

,,De AEX opent 1 punt lager. We lijken even een pas op de plaats te maken na de zeer sterke handelsweek. De focus is gericht op het Amerikaanse groeicijfer over het eerste kwartaal. Dat cijfer zal de handel bepalen. De verwachtingen voor het cijfer zijn hooggespannen. De markt rekent op een groei van 3,1 procent. In de eurozone zal daarnaast worden gelet op het Franse consumentenvertrouwen“, aldus handelaar Rob Koendersvan Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam maakte USG People de kwartaalresultaten bekend. Het moederbedrijf van uitzendbureaus als Start People en Unique had in het eerste kwartaal opnieuw last van de moeilijke marktomstandigheden. USGleed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 16,8 miljoen euro door de verkoop van bedrijfsonderdelen. De omzet zakte met 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Wessanen

Natuurvoedingsbedrijf Wessanen heeft in het eerste kwartaal de winst fors zien stijgen. Dat is het eerste zichtbare resultaat van het herstructureringsprogramma dat het bedrijf eerder heeft ingezet, lichtte topman Piet HeinMerckens vrijdag toe. De nettowinst van Wessanen kwam uit op 5,1 miljoen euro, tegen 1,7 miljoen in het eerste kwartaal van 2012.

Textielproducent TenCate heeft de winst in het eerste kwartaal met 10 procent zien afnemen. De omzet zakte met 6 procent. Volgens het bedrijf hebben de in 2012 ingezette kostenmaatregelen en efficiencyverbeteringengeleid tot onder meer een verbetering van de brutomarge en het werkkapitaal.

Nikkei

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,3 procent hoger. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het monetaire beleid onveranderd liet. Eerder deze maand kondigde de centrale bank een radicale monetaire verruiming aan om de deflatie in het land aan te pakken en de groei aan te jagen.

Op de aandelenmarkten op Wall Street gingen de koersen donderdag omhoog. Beleggers lieten zich leiden door een meevallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt en goede winstcijfers van bedrijven. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de plus op 14.700,80 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1585,16 punten en de technlogiegraadmeter Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 3289,99 punten.

Euro

De Europese effectenbeurzen wisten eerder op de dag ook overwegend kleine winsten te boeken. In Amsterdam blonk Randstad uit na goed ontvangen kwartaalcijfers. De AEX-index sloot met een winst van 0,3 procent op 354,04 punten. De MidKap steeg eveneens 0,3 procent tot 529,18 punten. De hoofdgraadmeter in Parijs daalde 0,1 procent. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen respectievelijk 1 en 0,2 procent.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3024 dollar waard, tegen 1,3005 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 93,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 102,87 dollar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d