Regenboogvlag gehesen in Amsterdam bij bezoek Poetin

20 maart 2013 om 17:29 door Jurgen van der Hoeven / anp
Regenboogvlag gehesen in Amsterdam bij bezoek Poetin

Wanneer Russische president Vladimir Poetin op 8 april Amsterdam bezoekt, zal de regenboogvlag worden gehesen. Op die manier wil de hoofdstad protesteren tegen een anti-homowet die in Rusland in de maak is.

''Het college wil haar zorg tot uitdrukking brengen met de regenboogvlag en zal de zeven stadsdelen vragen om hetzelfde te doen'', aldus het stadsbestuur woensdag. ''Amsterdam hecht er aan een open en tolerante stad te zijn waar iedereen kan zijn wie hij is.''

Sinds de zeventiger jaren is de regenboogvlag het symbool van de homobeweging. ''De vlag staat voor diversiteit en homoacceptatie'', stelt de hoofdstad. In het Russische parlement ligt een wetsvoorstel dat propaganda voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar stelt.

Het is niet de eerste keer dat Amsterdam zich uitspreekt tegen de situatie in Rusland. Vorig jaar had het college activiste Polina Savchenko uitgenodigd voor de Gaypride. Savchenko, wonend in Sint Petersburg, komt op voor de homorechten in haar land.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d