Oorlogen veranderden door komst spoor

30 maart 2013 om 07:30 door © 2013 ANP
Oorlogen veranderden door komst spoor

UTRECHT (ANP) - De komst van de spoorwegen zorgde er wereldwijd voor dat oorlogen van karakter veranderden. Doordat manschappen, voedsel en wapens met de trein relatief snel over grote afstanden konden worden vervoerd, kon er op meer fronten tegelijk worden gevochten en konden de strijdende partijen het ook langer volhouden.

Dat is te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar zaterdag de tentoonstelling Sporen naar het Front opengaat. De expositie is georganiseerd vanwege de 300ste herdenking van de Vrede van Utrecht. Dat vredesverdrag bepaalde de nieuwe machtsverhoudingen in Europa. In Utrecht zijn vanaf april het hele jaar herdenkingsfestiviteiten.

Het Spoorwegmuseum heeft bruiklenen uit heel Europa gekregen voor de tentoonstelling. In de afgelopen week zijn met hijskranen en speciaal vervoer loodzwaar spoorgeschut, een pantsertrein en oorlogslocomotieven op hun plaats gezet. Defensie leverde tanks.

De tentoonstelling is tot september te zien.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d