Europese zorgen drukken Wall Street

25 maart 2013 om 21:35 door © 2013 ANP
Europese zorgen drukken Wall Street

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn maandag lager gesloten. Zorgen dat de aanpak bij het reddingsplan op Cyprus gevolg gaat krijgen in andere landen in de eurozone, drukten de stemming na uitspraken van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem .

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (64,28 punten) lager op 14.447,75 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent (9,7 punten) tot 3235,30 punten. De brede S&P 500 leverde 0,3 procent (5,20 punten) in tot 1551,69 punten. Eerder op de dag naderde de index nog de hoogste slotkoers ooit.

Amerikaanse beleggers richtten zich net als hun Europese collega's maandag vooral op Cyprus. Het akkoord dat de eilandstaat maandag sloot met de eurolanden over noodsteun, werd in eerste instantie goed ontvangen op de financiële markten. Zorgen dat spaarders en aandeelhouders echter vaker zullen moeten bloeden als Europese banken in de problemen komen, staken de kop op na de uitspraken van Dijsselbloem.

Dalers

Net als in Europa behoorden de banken tot de sterkste dalers. Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley ging tussen de 0,9 en 1,7 procent omlaag.

Dell klom 2,7 procent. De computermaker maakte bekend overnamebiedingen te hebben ontvangen van een groep investeerders onder leiding van Blackstone en van een groep die wordt aangevoerd door miljardair Carl Icahn. Eerder bracht oprichter en naamgever Michael Dell een bod op het bedrijf uit van 13,65 dollar per aandeel ofwel 24,4 miljard dollar (18,8 miljard euro) in totaal.

Facebook

Facebook zakte 2,2 procent. De Amerikaanse toezichthouder stemde maandag in met een plan om bedrijven die geld hebben verloren bij de problematische beursgang in mei vorig jaar voor een totaalbedrag van 62 miljoen dollar te compenseren. Blackberry zakte 4,6 procent na een adviesverlaging van Goldman Sachs. Amerikaanse consumenten lijken niet dolenthousiast op de nieuwe smarphone van het bedrijf, de Z10.

De euro noteerde een stand van 1,2855 dollar, gelijk aan de stand rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs steeg 0,9 procent. Brentolie werd 0,3 procent duurder.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d