Actie in Holland (VS) voor behoud windmolen

30 maart 2013 om 16:15 door © 2013 ANP
Actie in Holland (VS) voor behoud windmolen

HOLLAND (ANP) - Inwoners van het Amerikaanse Holland (Michigan) gaan geld inzamelen voor het opknappen van een stukje Nederlands erfgoed in hun stad. De windmolen De Zwaan is dringend aan restauratie toe. Er zit een scheur in een steunbalk die nodig is om de wieken te laten draaien. Maar de ruim 700.000 dollar die nodig is voor de opknapbeurt, ontbreekt in de gemeentekas van Holland.

Nu zijn twee inzamelingsactiviteiten op touw gezet: een sponsorloop van 5 kilometer en een veiling met muziek en eten. Beide evenementen zijn op 21 april op het Windmill Island in Holland, waar de molen staat.

De Zwaan werd in 1761 gebouwd in Krommenie. In 1889 werd hij verplaatst naar Vinkel, bij Rosmalen. In de jaren 60 van de vorige eeuw gingen twee inwoners van Holland op zoek naar een eerbetoon aan hun Nederlandse voorvaderen. Hun oog viel op de molen, die ze voor 2800 dollar kochten van de Nederlandse overheid. In 1964 werd het gevaarte in delen verscheept naar Amerika. Daar werd De Zwaan weer in elkaar gezet in Holland, Michigan, waar de molen een geliefde attractie is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d