Geldproblemen dreigen voor huurders

11 december 2012 om 06:15 door monique bankras
Geldproblemen dreigen voor huurders

Huurders en woningcorporaties uit het hele land voeren acties, waarbij ze de overheid vragen een heffing voor verhuurders niet door te voeren. ,,Veel huurders kunnen straks hun woning niet meer betalen en corporaties hebben geen geld meer voor onderhoud, renovatie en nieuwbouw”, zegt Hans Roseboom van de Nederlandse Woonbond.

Hij heeft inmiddels ruim negenduizend handtekeningen op het onlangs gelanceerde huuralarm.petities.nl gekregen.

De bond hoopt dat de petitie ervoor zorgt dat het plan van minister Blok van Wonen volgende week sneuvelt in de Eerste Kamer.

De minister wil een verhuurdersheffing doorvoeren, waarbij de gemiddelde huurder binnenkort zo’n 900 euro per jaar meer kwijt is aan huur.

Mensen met een gezamenlijk inkomen tot 33.000 gaan 4 procent meer huur dan nu betalen. Met een inkomen hoger dan 43.000 euro gaat het om 9 procent. “Wij vrezen dat veel huurders straks op straat staan en dat woningcorporaties failliet gaan”, zegt Roseboom.

Harrie van de Ven van organisatie Triada in Heerde vraagt zijn huurders om per brief bezwaar te maken. Hij vreest voor een berg sociale ellende als het plan doorgaat. “Veel mensen weten niet eens wat voor tsunami aan kosten er op hen af komt, maar het is ernstig. Huurders worden het kind van de rekening”, zegt de directeur.

Huurders krijgen de heffing doorberekend van de verhuurder. Ondertussen zal hun huis minder goed worden onderhouden en een renovatie zit er helemaal niet in.

Ger Damon van Verenigde Huurdersorganisaties De Boog uit Hoorn heeft namens 13.000 huurders een brief gestuurd naar de Kamer. Hij vindt de plannen onacceptabel. “We proberen iets te doen, al heb ik nog maar weinig vertrouwen in de politiek. Mensen worden hun huis uitgejaagd en een hypotheek krijgen is lastig.”

Bij het ministerie weet men van de weerstand. “De heffing die oploopt naar 2 miljard in 2017 staat, maar de minister heeft gezegd dat mensen moeten wachten hoe deze wordt vormgegeven”, zegt een woordvoerder.  
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d