Gemeente Amsterdam bulkt van het vastgoed

7 november 2012 om 16:45 door Novum
Gemeente Amsterdam bulkt van het vastgoed

De gemeente Amsterdam bezit veel meer vastgoed dan gedacht. Een nieuw overzicht toont aan dat de gemeente ongeveer 2300 panden en verhuurbare eenheden heeft. Een volledige lijst was er voorheen niet, maar bij de vorige telling werden ruim duizend panden genoteerd. Dat blijkt uit een brief van wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) aan de gemeenteraad.

In het vorige overzicht werden meerdere eenheden in een pand als één geteld. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen hoeveel groter het werkelijke vastgoedbezit is. Ook was het bezit van stadsdeel Amsterdam-Oost (378 eenheden) niet opgenomen op de lijst van eind maart.

De totale WOZ-waarde van de panden op de lijst, waaraan een jaar is gewerkt, bedraagt twee miljard euro. Onder het gemeentelijk vastgoed zijn naast het stadhuis werkruimtes en stadsdeelkantoren, maar ook winkels, appartementen en ateliers.

Van de 2300 panden staan er 120 leeg. Daarvan zijn er negentig niet in het beheer van de centrale gemeente, maar van de stadsdelen.

De PvdA en VVD in de gemeenteraad hadden om opheldering gevraagd over het gemeentelijke vastgoed. Dat bleek lastig te zijn aangezien ruim twintig verschillende instanties ervoor verantwoordelijk zijn. Wethouder Van Poelgeest heeft stappen gezet om te komen tot een betere centrale administratie van het vastgoedbezit.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d