Kunsthal: deuren bij alarm vanzelf van ’t slot

23 oktober 2012 om 06:15 door Auteur: Niels Rigter
Kunsthal: deuren bij alarm vanzelf van ’t slot

Bij de miljoenenroof van vorige week uit de Kunsthal zijn de toegangsdeuren automatisch ontgrendeld. Dat heeft het Rotterdamse museum gisteren gemeld in een verklaring. Daarin staat dat de deuren van de Kunsthal ’s nachts niet alleen mechanisch, maar ook elektronisch op slot zitten. Gaat er een alarm af, dan wordt die elektronische vergrendeling ‘enige tijd’ later opgeheven. Zo is het ook gebeurd. De dieven hebben het   mechanische slot met geweld geforceerd, het alarm is afgegaan, waarna de deuren van het elektronische slot gingen. Binnen twee minuten was de inbraak gepiept.

De automatische ontgrendeling heeft volgens het museum te maken met veiligheidsvoorschriften van de brandweer. Die zou dit jaar nog hebben vastgesteld dat de toegangsdeuren eerder te lang dan te kort vergrendeld blijven nadat er een alarm is afgegaan.

De verklaring van de Kunsthal was bedoeld om geruchten te ontzenuwen dat de inbraak een makkie was, zo lichtte woordvoerder Olivier Morot toe. Maar in plaats van helderheid te scheppen, riep de verklaring alleen nog maar meer vragen op. Waarom moeten er ’s nachts, als er geen bezoekers in het museum zijn, deuren ontgrendelen als het alarm afgaat? De Kunsthal had daar gisteren niet meteen een antwoord op. Morot: “Misschien is het voor bezoekers die per ongeluk worden ingesloten.” De Rotterdamse brandweer kon gisteren niet achterhalen of de voorschriften met betrekking tot de automatische ontgrendeling er inderdaad zijn.

Volgens Ton Cremers, expert in museumbeveiliging, is de verklaring van de Kunsthal ‘één en al gelul’. “Zo’n automatische ontgrendeling is voor overdag, als er bezoekers in het museum zijn, maar dan natuurlijk alleen bij een brandalarm. Dan moeten er vluchtwegen naar buiten vrij zijn. Maar bij de Kunsthal is dat niet eens nodig, omdat de nooddeuren van binnenuit met push bars zijn te openen.” Dat de deuren ook ’s nachts bij een alarm van het slot gaan, maakt inbreken wel erg makkelijk, zegt Cremers. “Het zou een mooie boel zijn; je steekt een koevoet tussen de deur, het alarm gaat af en even later gaat de deur van het slot.”

Volgens de Kunsthal hebben de inbraaksignalering, het camerasysteem en de toegangscontrole ten tijde van de inbraak goed gefunctioneerd. De systemen zijn afgelopen zomer nog door een extern bureau geïnspecteerd en goed bevonden, op één punt na: de bewegingsmelder. Die sensor is gerepareerd.

Dat het systeem is gecontroleerd, wil echter nog niet zeggen dat het een goed systeem is, zegt Cremers. “Een auto van 50 jaar oud kan elk jaar door de apk komen, maar het rijdt aanmerkelijk onveiliger dan een moderne auto.” Dat klopt, zegt Kunsthal-woordvoerder Morot. “Daarom wordt er ook kritisch naar onze beveiligingssystemen gekeken.”

Vorige week werden uit de Kunsthal schilderijen gestolen van Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Meyer de Haan en Lucien Freud. De werken zijn zeer waardevol en volgens kenners onverkoopbaar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d