Rover in gesprek met NS Hispeed over Fyra

11 september 2012 om 06:15 door Auteur: Marieke van der Voort
Rover in gesprek met NS Hispeed over Fyra

Rover praat donderdag met NS Hispeed over de aanhoudende problemen met Fyra. De reizigersvereniging vindt het onaanvaardbaar dat er elk uur een reguliere trein tussen Amsterdam en Rotterdam is geschrapt terwijl het beloofde alternatief voor onbepaalde tijd op zich laat wachten. Sinds gisteren zouden er elk uur drie in plaats van twee Fyra’s op het traject rijden, een belofte die NS Hispeed niet kon waarmaken.

Schoonheidsfoutjes zijn volgens NS Hispeed een belangrijke reden dat de nieuwe V250 Fyra voorlopig nog slechts eens in de drie uur extra in de dienstregeling wordt opgenomen. “We moeten bijvoorbeeld nog kijken hoe we kinderwagens het beste naar binnen kunnen krijgen. Met behulp van de ‘introductieritten’ hopen we de laatste problemen op te lossen”, stelt Rose Teunissen, woordvoerder van NS Hispeed.

Rover wuift het verhaal van de schoonheidsfoutjes weg. “Het heeft altijd aan de techniek gelegen. De treinen (die oorspronkelijk in 2007 al zouden gaan rijden, red.) zijn simpelweg bij een verkeerde firma in Italië gekocht. We horen nu al heel lang dat de nieuwe Fyra’s gaan rijden. Ondertussen staan de meeste treinen al vijf jaar stil. Ik vrees dat de nieuwe Fyra, als deze straks echt frequent gaat rijden, zeer storingsgevoelig blijkt te zijn.”

Rover noemt het onacceptabel dat NS Hispeed reizigers niet laat weten wanneer de problemen met Fyra zijn opgelost. Ook vindt de vereniging de toeslag van 2,80 euro per enkele reis Amsterdam – Rotterdam zwaar ongepast. “Het is belachelijk dat reizigers extra moeten betalen om met Fyra te reizen. Er mag best een prijskaartje hangen aan meer comfort, maar dan moet je daar wel van op aankunnen. Wat de Fyra betreft is het echter al jaren een zooitje. De reiziger kan simpelweg niet op NS Hispeed vertrouwen.”

NS Hispeed is niet onder de indruk van de kritiek van Rover. Teunissen: “Zodra het verantwoord is gaat Fyra drie keer per uur rijden, een precieze dag geven we niet. Wat betreft de toeslag hebben we een goede coulanceregeling bij uitval of vertraging. We veranderen ons beleid dan ook niet.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d