Geschoren als een Metroman in Amsterdamse scheersalon

16 augustus 2012 om 06:27 door Kees van Unen
Geschoren als een Metroman in Amsterdamse scheersalon

In scheersalon Barber draait het om de ambacht van het scheren. Petra van Roon (29) opende vijf weken geleden de stijlvolle scheersalon aan het randje van de Jordaan.

Hoewel het scheren centraal staat, gaat het om meer bij Barber. “We gunnen mannen echt een moment voor zichzelf. Daarom zorgen we ook voor goede koffie, whiskey of een koud biertje. We draaien mannenmuziek als Bob Dylan of Tom Waits. Het publiek is divers maar de gemene deler is dat het mannen met gezichtsbeharing zijn.”

Barber is nog maar een paar weken open en tot nu toe loopt het goed. “Het is voor mij een raadsel waarom er in Nederland nog niet op elke straathoek een scheersalon te vinden is”, zegt Van Roon. “In Zuid-Europa zit dit helemaal in de cultuur. In Amsterdam zijn wij nog één van de weinigen.”

Omdat mijn baard er niet helemaal af moet maar wel een opknapbeurt kan gebruiken krijg ik de behandeling ‘The Dude’ (zie kader). Na het ‘droge werk’ waarbij de springende haartjes en de nekharen (“Mannen, denk hierom”) zorgvuldig verwijderd worden, gaat de stoel achterover. Voor ik het goed en wel door heb ligt er een natte, warme handdoek op mijn gezicht. Van Roon: “De poriën gaan dan open. Dat maakt straks het scheren makkelijker.”

Baardgroei is per persoon verschillend, maar Van Roon heeft wel tips voor de scherende man: “Probeer je natuurlijke lijnen te volgen bij het scheren. En kies de lengte die bij je past. Heb je een gatenbaard? Doe hem dan niet te kort.” Nog nagloeiend van de handdoek word ik vervolgens met ouderwetse kwast ingezeept. En dan begint het scheerwerk.

Wie geschoren wordt moet stilzitten, maar als het vlijmscherpe mesje op luttele centimeters van mijn ogen heen en weer gaat slik ik. Of er veel bloed vergoten wordt, vraag ik. “Wie bang is voor bloed moet niet naar een scheersalon”, zegt Van Roon. Geen geruststellende woorden. “Maar het blijft bij een enkel sneetje af en toe,” zegt haar collegascheerder Pascal Bannink (39).

Er volgt een koude handdoek met eucalyptusolie en een toef aftershave. Het voelt weldadig, Metromanwaardig.  

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d