Buitenlanders elke dag aangevallen in Griekse steden

14 augustus 2012 om 05:00 door Auteur: Ruben Eg
Buitenlanders elke dag aangevallen in Griekse steden

De haat tegen immigranten neemt in Griekenland extreme vormen aan. In meerdere steden, met name in de hoofdstad Athene, vinden dagelijks doelgerichte aanvallen op buitenlanders plaats. “De agressie richt zich inmiddels op iedereen die er niet Grieks uitziet”, zegt Eva Cossé die namens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Griekenland onderzoek doet. “Het zijn geen losse incidenten meer. De laatste twee jaar zien we steeds hetzelfde patroon: in het zwart geklede, gemaskerde mannen zoeken gewapend met knuppels mensen op die er buitenlands uitzien. De slachtoffers worden mishandeld en opgedragen het land te verlaten.”

In het centrum van Athene werd zondagochtend een immigrant uit Irak op straat vermoord. De man werd door vijf personen aangevallen en meerdere keren gestoken met een scherp voorwerp, waarschijnlijk een mes. Het slachtoffer overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Human Rights Watch en Amnesty International berichtten de afgelopen maanden over soortgelijke incidenten. Beide organisaties beschuldigen de politie er van niet op te treden tegen het racistische geweld. “Er wordt nooit iemand gearresteerd”, aldus Cossé. “Slachtoffers worden zelfs ontmoedigd aangifte te doen. Er wordt gezegd dat de daders toch niet kunnen worden gevonden. Of er zou moeten worden betaald om aangifte te kunnen doen. Zelfs mensen met een geldige verblijfsvergunning worden afgeschrikt met het dreigement dat ze worden uitgezet.”

Human Rights Watch en Amnesty International maken zich ook zorgen over de diverse ‘schoonmaakacties’ die de autoriteiten houden. Deze maand zouden in Athene lukraak mensen zijn opgepakt. Cossé: “Wij registreerden vorig weekend bij een actie dat er zesduizend buitenlanders werden meegenomen voor ondervraging. Uiteindelijk werden er 1500 daadwerkelijk gearresteerd, waarvan niet duidelijk was of deze mensen echt illegaal waren of alleen geen papieren bij zich hadden.”

Griekenland, dat door de economische crisis zwaar is getroffen en sinds 2008 in een recessie zit, wordt al jaren overspoeld door migranten. Zo steken jaarlijks honderdduizend illegalen vanuit buurland Turkije de grens over. Steeds meer Grieken geven hen de schuld van de gigantische werkloosheid en de groeiende criminaliteit in het land. Human Rights Watch meent dat veel politici deze onderbuikgevoelens versterken. Bij de laatste verkiezingen haalde het extreemrechtse Gouden Dageraad achttien zetels in het parlement. Direct verband tussen de aanvallen en Gouden Dageraad zijn er niet, erkent Cossé. “We kennen wij gevallen waarin leden of sympathisanten deelnamen aan het geweld. Een vrouw die namens de partij meedeed aan de verkiezingen was in september vorig jaar betrokken bij een aanval op een immigrant. Haar rechtszaak is al zes keer uitgesteld.”

Minister Nikos Dendias van openbare orde zei gisteren hard op te treden tegen het racistische geweld. Een stap in de goede richting, vindt Cossé: “De autoriteiten moeten duidelijk maken dat dit niet mag niet worden getolereerd.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d